Do čela TOP 09 chce zatím jen Pospíšil. Kalousek ani Schwarzenberg z toho nejásají

TOP 09 v sobotu ráno zahájila sněm, na kterém si bude mimo jiné vybírat nové vedení strany. Do volby nástupce Miroslava Kalouska se ale zatím přihlásil pouze jediný kandidát – europoslanec Jiří Pospíšil. Kalousek chce, aby nový lídr sjednocoval pravici. U Pospíšila ale vidí stejný limit jako u sebe. Také spoluzakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg by si představoval ve funkci někoho jiného.

Bývalý ministr spravedlnosti a místopředseda ODS spolupracuje s TOP 09 už několik let. Na její kandidátce se loni dostal do zastupitelstva v Plzeňském kraji a v roce 2014 do Evropského parlamentu.

Členem TOP 09 je ale teprve od konce října. Do strany tak vstoupil krátce po sněmovních volbách, ve kterých propadla. Odůvodnil to tehdy slovy, že chce TOP 09 pomoci, „aby se vrátila tam, kam jako proevropská pravicová strana patří“.

Poslední týdny proto věnoval hlavně jednání v regionech. Formální podporu na post předsedy už získal nejméně v devíti krajích. Pokud bude zvolen, chce se soustředit v první řadě na přípravu komunálních a senátních voleb. „Je důležité, aby pro nás dopadly dobře, abychom obhájili pozice, které máme,“ řekl už dříve.

TOP 09 v některých krajích nemá příliš silnou základnu. Pospíšil chce proto pracovat na jejím navyšování a na budování strany. Pozitivní podle něj je, že po volbách se do TOP 09 přihlásily dvě stovky nových členů. On sám má podle svých slov desítky dalších reakcí. „Jsou to lidé, kteří chtějí, aby TOP 09 dosahovala dvouciferných výsledků, to mne vede k optimismu,“ konstatoval. 

Svoje angažmá v evropské politice za překážku pro vedení TOP 09 nepovažuje. Poznamenal, že existuje řada europoslanců, kteří úspěšně vedou politické strany. Jako příklad zmínil šéfa slovenské opoziční strany Svoboda a solidarita a europoslance Richarda Sulíka. Česká a bruselská politika se podle něj navíc prolínají.

Bývalé vedení strany ale z Pospíšilovy kandidatury příliš nadšené není. Schwarzenberg by si představoval ve funkci někoho jiného. Za vhodného kandidáta označil místostarostu Prahy 11 Jakuba Lepše, nebo někoho jemu podobného. Pražská organizace ale nominovala Pospíšila.

Jiří Pospíšil, Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK
Myslím, že po porážce strany je správné, že zodpovědný předseda odstoupí. To je dobrý demokratický zvyk, byť je mi to líto. Miroslav Kalousek má nekonečné zásluhy nejen o naši stranu, ale také o české hospodářství, je nejlepší řečník v Poslanecké sněmovně. Tudíž je mi to líto, ale politika je tvrdý kšeft.
Karel Schwarzenberg

Lepš kandidaturu ještě zvažuje. Podle stanov musí mít buď nominaci alespoň jednoho regionu, nebo ho přímo na sněmu ještě může do volby nominovat jiný člen strany. Schwarzenberg ale připustil, že Pospíšil má největší šance na zvolení. Sám se o jeho podpoře rozhodne až potom, co vyslechne kandidátský projev.

Stávající předseda Kalousek stál v čele TOP 09 dva roky. Strana ale během posledního volebního období přišla o řadu voličů a také ukončila spolupráci s hnutím STAN. V říjnových volbách pak jen těsně překonala pětiprocentní hranici a udržela se ve sněmovně pouze se sedmi mandáty. Kalousek proto po volbách oznámil, že už nebude funkci obhajovat. 

Svým odchodem chce umožnit společný postup pravicových stran. Vzhledem ke své historii v KDU-ČSL nehodlá být důvodem pro to, aby taková spolupráce nevznikla. U Pospíšila jako někdejšího místopředsedy ODS ale vidí stejný problém.

Niedermayer TOP 09 řídit nechce

V médiích se proto spekulovalo i o tom, že jedním z kandidátů na předsedu by mohl být europoslanec a někdejší viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. Do TOP 09 vstoupil stejně jako Pospíšil krátce po říjnových volbách. Předsednické křeslo ale odmítl. „Za sebe to vylučuji. Myslím, že by to nebyla dobrá cesta,“ řekl serveru iRozhlas.cz.

Dlouho plánovaného sněmu se v pražském hotelu Don Giovanni zúčastní 181 delegátů. Podle programu v sobotu osloví spolustraníky Kalousek se zprávou předsedy, uskuteční se i volby náhradníků celostátní revizní komise a volba členů a náhradníků smírčího výboru. Nové vedení zvolí pátý volební sněm v neděli.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nominace na další místa ve vedení TOP 09 mají například senátor Tomáš Czernin, jihočeský krajský zastupitel Pavel Klíma nebo Markéta Pekarová Adamová, která z rodinných důvodů odmítla kandidaturu do nejvyšší stranické funkce. Zájem usednout do křesla šéfky strany sice oznámila bývalá pražská radní Ludmila Štvánová, nemá ale zatím žádnou nominaci.

Schwarzenberg věří Ferimu a Adamové

TOP 09 získala ve sněmovních volbách jen 5,31 procenta hlasů, zatímco při minulých volbách ve spolupráci s hnutím STAN měla 11,99 procenta. Aby se vrátila k dvouciferným volebním výsledkům, musí se podle Schwarzenberga dát do pořádku a získat zpět energii.

Stejně jako další strany doplatila podle čestného předsedy mimo jiné na to, že voliči nevěří dlouholetým politikům. Naději proto vkládá do nových talentovaných tváří, jakými jsou například poslankyně Markéta Pekarová Adamová nebo nově zvolený člen dolní komory Dominik Feri.

Dominik Feri
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Schwarzenberg oslaví 10. prosince osmdesáté narozeniny. Svou další roli v TOP 09 vidí jako mentor. „Angličané to nazývají elder statesman. Samozřejmě nové vedení bude mít rozhodující slovo, ale doufám, že někteří členové si ještě rádi vyslechnou, co jim říkám. Ale je mi jasné, že nejvýraznější role ve straně teď už patří jiným, ne mně,“ konstatoval.