Policie během adventu zvyšuje dohled. Některé hlídky budou nosit dlouhé zbraně

Policie představila bezpečnostní opatření během adventu a vánočních svátků: už od tohoto víkendu se muži v uniformě zaměří na místa s vysokou koncentrací lidí, jako jsou adventní trhy. Policisté zároveň varují před zvýšenou kriminalitou v období svátků. Lidé by si měli dát pozor nejen na krádeže, ale i na podvodné e-maily nebo falešné charitativní sbírky.

„Stejně jako tomu bylo při obdobných svátcích v minulosti, budou policisté více vidět. Tam, kde to je vhodné nebo kde to je více potřebné, budou mít dlouhé zbraně,“ upřesnil na brífinku náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Ten připomínal, že v Česku stále platí první teroristický stupeň. Nepřetržitě tak u nás působí přes 180 hlídek, které jsou vycvičeny a také vyzbrojeny dlouhými zbraněmi.

Policie se podle Vondráška bude věnovat místům s velkým počtem lidí, například letišti, nádražím, ale i vánočním trhům a kulturním akcím. „V tuto chvíli ale nevíme o ničem, co by mělo ohrozit bezpečnost České republiky,“ dodal Vondrášek. Konkrétní počty policistů uvést nechtěl, lišit se budou kraj od kraje.

Brífink policie k bezpečnostním opatřením (zdroj: ČT24)

Policie v Česku eviduje zhruba 600 takzvaných měkkých cílů, tedy míst s vysokou koncentrací lidí, která nejsou trvale chráněna a mohla by se stát terčem například teroristického útoku.

Pořadatelé adventních trhů či jiných akcí se mohou obrátit na speciálně zřízenou telefonní linku, kde jim policisté poradí, jak předcházet případnému ohrožení.

Zuzana Pidrmanová z preventivního oddělení pak upozorňovala na zvýšenou aktivitu kapsářů: lidé by si měli dát pozor hlavně v tlačenicích v obchodních domech nebo MHD. „Kapsáři využívají míst s vyšší koncentrací osob, využívají nepozornosti například při nakupování vánočních dárků,“ dodala Pidrmanová.

Zvýšená bezpečnostní opatření platila i během loňských Vánoc (zdroj: ČT24)

Během adventního období navíc chodí častěji podvodné e-maily, nebo se objevují lidé, kteří v ulicích vybírají příspěvky na falešné sbírky. 

Navíc letos roste kriminalita páchaná na seniorech: „Chceme upozornit na to, aby zejména mladší apelovali na své blízké, aby nikoho nepouštěli do domácnosti a nikomu nevydávali hotovost,“ dodala Pidrmanová.