Co dělat v případě útoku? Policie ve videu radí: Utíkej, schovej se, bojuj!

Co dělat při útoku? Utíkej, schovej se, bojuj! (zdroj: ČT24)

Pražská policie spolu s magistrátem představila preventivní videospot „Utíkej, schovej se, bojuj!“ Video veřejnost seznamuje s problematikou útoku ozbrojeného pachatele nebo pachatelů a obsahuje zásadní instrukce, jak se v takových případech zachovat.

Policie videem reaguje na současnou bezpečnostní situaci ve světě i v Evropě, kdy narůstají teroristické útoky. Videoklip ukazuje modelovou situaci útoku v kancelářské budově a shrnuje základní strategii, kterou policisté vytvořili i na základě inspirace ze zahraničí.

Pokud existuje volná cesta, má člověk zkusit z místa ohrožení uprchnout, a poté zkontaktovat autority. Pokud to nejde, je namístě se schovat, nejlépe zamknout v uzavřeném prostoru, vypnout zvonění na telefonu a v případě možnosti zavolat policii.

V případě, že dojde k útoku v otevřeném prostoru, je rovněž první a zásadní pravidlo útěk. „Není důvod se schovávat, není důvod bojovat,“ uvedl instruktor střelby z Policejní akademie ČR Stanislav Kazbunda. Pokud jsou lidé venku s kočárkem, je podle něj nejlepší z něj dítě vyndat a utíkat s ním v ruce. „Kočárek zpomaluje a je i lepší terč,“ upozornil. 

Teprve když je člověk v přímém ohrožení, měl by bojovat o svůj život, a to násilně, co nejefektivněji a s využitím okolních předmětů jako zbraní. Když dorazí policie, má se přeživší zdržet křiku a gestikulace, poslouchat pokyny a mít ruce ve viditelné pozici.

Rozhodně rovnou nebojujte!

Ondřej Penc, který je jedním z autorů projektu, zároveň varoval před některými špatnými radami, na které mohou lidé narazit. „Varujeme před tím, aby lidé přeskočili první dva kroky, tedy uteč a schovej se, a přecházeli rovnou k bojuj,“ upozornil. 

Podle Pence původně preventisté pražského ředitelství policie cílili zejména na odbornou pedagogickou veřejnost. „Cítili jsme ale, že cílová skupina je moc malá a měli bychom ji rozšířit. Proto jsme se rozhodli, že se zaměříme na širokou veřejnost,“ uvedl s tím, že klip by časem měl být k dispozici i s tlumočením do znakové řeči.

Na vytvoření klipu se částkou 400 000 korun podílel pražský magistrát, využívat ho budou policisté po celé republice.

Inspirací pro vznik klipu bylo instruktážní video americké iniciativy Ready Houston. Ta zveřejnila stejnojmenný návod před pěti lety. Video bylo v několika jazycích včetně čínštiny. Velmi podrobný a obsáhlý návod, jak se v krizové situaci chovat, nabídla veřejnosti i americká FBI.

Pozadu nezůstala ani Evropa. Francouzská vláda zveřejnila instruktážní animaci krátce po teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015. Vedle hesla Utíkej, schovej se, bojuj ukazuje i to, jak poskytnout první pomoc zraněným. Vysvětluje například, jak zastavit krvácení za pomoci šály nebo kravaty.

Česko chce do obrany státu zapojit dobrovolníky

Rostoucí počet útoků v Evropě posiluje i úvahy o zapojení dobrovolníků do obrany státu. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) chce do spolupráce s armádou zapojit například myslivce, skauty nebo kynology. Záměr v pondělí schválila vláda, zákon má vzniknout do konce prázdnin. Tématu se věnoval i pořad Devadesátka.

Zapojení dobrovolníků do obrany státu (zdroj: ČT24)