Strany se dohodly na výborech. ANO jich bude mít sedm, ČSSD pouze jeden

Události: Sněmovní strany si rozdělily výbory (zdroj: ČT24)

Zástupci sněmovních stran se na jednání dohodli o rozdělení výborů. Hnutí ANO bude mít předsedy sedmi výborů, demokratický blok čtyř. Po dvou povedou Piráti, SPD a komunisté, sociálním demokratům připadne jeden. Ve všech výborech je nejméně 17 poslanců. Kontrolní komise by měla mít opozice. Podrobnosti k jejich složení ale budou poslanci řešit až na další schůzce, která proběhne příští středu.

Rozdělení výborů novinářům oznámil předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Strany se podle něj dohodly i na počtu členů jednotlivých výborů. Poslanci by vše měli schválit při jednom hlasování ve sněmovně. 

ANO by mělo vést organizační, petiční, zemědělský i volební výbor, který byl dříve mediální komisí. Hnutí bude i v čele výboru pro zdravotnictví a pro sociální politiku. Podle předsedy poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka dohoda vychází z poměrného zastoupení stran ve sněmovně.

Faltýnek rovněž odmítl, že by KSČM měla silnější postavení, než odpovídá jejímu volebnímu výsledku, když má stejně jako ČSSD 15 poslanců, ale o jeden výbor více. Je to podle něj důsledek toho, že se ANO vzdalo vedení mandátového výboru, jehož předsedou byl zvolen Stanislav Grospič (KSČM). Podle Faltýnka tak tento výbor získala opozice. Pravicové strany, Piráti i ČSSD ale zpochybňují, že by KSČM byla skutečně opoziční stranou.

ČSSD vadí SPD v čele bezpečnostního výboru

„Rozpočtový výbor bude mít 24 členů a bude ho mít komunistická strana,“ řekl Kováčik. KSČM už dříve získala i předsedu madnátového a imunitního výboru. SPD stane v čele hospodářského a bezpečnostního výboru. S tím nesouhlasí ČSSD. „Nicméně nám bylo dáno najevo, že v tuto chvíli má návrh většinu,“ uvedla místopředsedkyně poslanců ČSSD Kateřina Valachová.

Piráti povedou výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj a také výbor pro životní prostředí. Na jednání ale znovu navrhli, aby předsedy všech výborů nominovala opozice kvůli tomu, že ANO sestavuje jednobarevnou vládu.

Podle předsedy pirátského poslaneckého klubu Jakuba Michálka není vhodné, aby ANO mělo ministra zemědělství i šéfa zemědělského výboru, když jeho předseda Andrej Babiš vlastnil firmy působící v tomto sektoru. Podobný problém je podle něj například i u zdravotnictví. Podle Michálka ale ANO, SPD a KSČM odmítly na návrh přistoupit. 

Demokratickému bloku podle Kováčika připadne kontrolní výbor, výbor pro evropské záležitosti, ústavně-právní výbor, výbor pro obranu a pro vědu, vzdělání, kulturu, mláděž a tělovýchovu. Valachová ale později dodala, že blok si má z pěti zmíněných výborů vybrat pouze čtyři. Pátý připadne ANO. Potvrdili to i šéfové poslanců SPD Radim Fiala a ANO Jaroslav Faltýnek. Kontrolní výbor by měl ale podle Valachové zůstat opozici. 

Jednotlivé strany z bloku projednají prioritní výbory na svých klubech. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura ubezpečil, že se blok kvůli funkcím nerozhádá, o což se ANO svou metodou „rozděl a panuj“ podle něj snaží. Ke schůzce pak poznamenal, že blok nakonec v zájmu toho, aby páteční jednání o výborech proběhlo hladce, souhlasil s kompromisy, které budou evidentně nahrávat většině ANO, SPD a KSČM. 

TOP 09 a STAN zřejmě žádný výbor nepovedou

Výbory určené pro Demokratický blok si mezi sebe pravděpodobně rozdělí ODS a KDU-ČSL. TOP 09 a STAN jsou podle předsedy poslaneckého klubu Starostů Jana Farského připraveny, že žádný nepovedou. 

„Pokud bychom nejednali v bloku, tak bychom také nevedli žádný výbor a ještě bychom dosáhli méně lidí ve výborech a do mnohých se nedostali,“ vysvětlil Farský. „ODS a KDU-ČSL mají vyšší nárok na zastoupení ve výborech,“ dodala místopředsedkyně klubu TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

ČSSD bude mít předsedu zahraničního výboru. Do jeho čela navrhne dosavadního ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek před schůzkou řekl, že ANO na jednání přineslo kompromisní návrh. Navrhlo navýšení počtů členů ve výborech, aby nedocházelo ke kolizím mezi jednotlivými kluby. I v nejmenších výborech tak zasedne nejméně 17 poslanců, tedy o dva víc než dosud.  

O obsazení komisí budou strany podle Kováčika znovu jednat až příští týden ve středu. ČSSD bude trvat na tom, aby sociální demokrat vedl jednu z komisí pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů, Bezpečnostní informační služby a Národního bezpečnostního úřadu. 

Zprávy: ANO počítá s více členy ve výborech (zdroj: ČT24)

Celou debatu o nejasnostech při rozdělení výborů odstartovala volba předsedy mandátového a imunitního výboru. Stal se jím Stanislav Grospič z KSČM, který uspěl proti předsedovi Starostů a nezávislých Petru Gazdíkovi – toho navrhl Demokratický blok.

„Najednou zcela účelově, když se ukáže, že o mandátový a imunitní výbor jednoznačná opozice zájem má, tak to má dostat komunista. Přičemž komunisté evidentně žádnou opozicí nebudou,“ komentoval zvolení Grospiče předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Jeho slova prý podporuje i zvolení Radka Vondráčka z ANO předsedou sněmovny, jemuž do křesla v tajné volbě pravděpodobně pomohly právě hlasy komunistů, spolu s Piráty a SPD. „Nejsme koaličním partnerem hnutí ANO. Ale na druhou stranu si nepřejeme, aby tady nastal chaos,“ tvrdí předseda komunistů Vojtěch Filip.

Poslanci mají hlasovat o kandidátech na místopředsedy dolní komory už v pátek. O pět křesel usiluje pět uchazečů – Petr Fiala (ODS), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Tomio Okamura (SPD) a Vojtěch Pikal (Piráti).

Michálek po jednání o výborech oznámil, že Piráti nepodpoří Okamuru a Filipa, protože nepovažují SPD a KSČM za demokratické strany. Kandidáta SPD nepodpoří ani ČSSD, stejně už se dříve vyjádřili i zástupci Demokratického bloku. Radim Fiala prohlásil, že SPD nebude podporovat Fialu, protože občanští demokraté odmítají hlasovat pro Okamuru.