Ústavou zaručené právo na zbraň Senátem zřejmě neprojde. Výbory návrh odmítly

Ústavní změnu, která by dala legálním držitelům zbraní právo zasáhnout k zajištění bezpečnosti země, zřejmě Senát odmítne. Po výboru pro obranu to doporučil i senátní ústavně-právní výbor. Horní komora se bude novelou zabývat za dva týdny na prosincové schůzi.

Pokud Senát ústavní novelu odmítne, sněmovna jeho veto nemůže přehlasovat. Povolební sněmovna by navíc nemohla přehlasovat ani případné senátní úpravy novely, protože normu do horní komory vyslala ještě v předvolebním složení.

Novelu připravili poslanci z ČSSD, ANO, KSČM a ODS. Do ústavy by pro české občany zakotvila právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu. 

Řada senátorů i odborníků ale novelu kritizuje. Bývalá ústavní soudkyně a současná senátorka Eliška Wagnerová ji dokonce považuje za potenciálně nebezpečnou. Obává se například situací, kdy budou lidé sami vyhodnocovat, co je, a co není obrana státu.

Navrhovaná novela ústavního zákona ohledně zbraní
Zdroj: ČT24

Ústavní novelu by měl následovat zákon upravující vlastnictví zbraní pro lov, sport, sběratelství a čistě soukromé využití, který by celkově přejímal evropskou směrnici, a navazující prováděcí zákon.  

Česko ale evropskou směrnici kritizuje. V srpnu na ni podalo k Soudnímu dvoru EU žalobu. Požaduje její zneplatění a odklad účinnosti. O žalobě rozhodla již v červnu vláda, podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) je směrnice diskriminační. Text žaloby potom vypracoval Chovancův úřad společně s ministerstvem zahraničních věcí.