Z USA už dorazily dokumenty ke kauze Nikulin. Advokáti si stěžují na postup policie

Vrchní soud by měl o vydání Nikulina rozhodnout příští pátek (zdroj: ČT24)

Pražský vrchní soud má příští týden pravomocně rozhodnout, zda vydá údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA nebo do Ruska. Policie mezitím prošetřuje okolnosti, za nichž byl v české metropoli zadržen. Jeho advokáti je považují za nezákonné.

Čeští policisté zadrželi Nikulina loni v jednom z pražských hotelů. USA muže viní z devíti různých skutků, mimo jiné z útoku na profesní síť Linkedin, kde prý Nikulin ukradl data milionů uživatelů. Rusko na něj vydalo zatykač kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun.

Pražský městský soud už na jaře rozhodl, že může být údajný hacker vydán do obou z těchto zemí. Jenže případ pak doputoval na vrchní soud a ten si vyžádal dodatečné dokumenty.

Z USA už doputoval seznam IP adres, ze kterých se měl Nikulin připojovat k americkým serverům. Vrchní soud dokumenty projedná příští pátek v rámci vydávacího procesu.  Advokáti ovšem žádají soud o odklad líčení, aby měli čas na prostudování těchto dokumentů.

Zadržení Nikulina zkoumá policejní prezidium

Navíc namítají, že bylo nezákonné samotné zadržení Nikulina: policisté prý překročili 48hodinovou lhůtu pro zadržení. Namítají také, že Nikulina bez jeho souhlasu nechali hospitalizovat na psychiatrii v Bohnicích. Zadržením Nikulina se zabývá odbor vnitřní kontroly policejního prezidia, zatím ale nerozhodl.

Samotný devětadvacetiletý mladík popírá, že je hackerem. Obvinění podle něj vycházejí pouze z tvrzení agentů americké FBI, kteří prý po něm výměnou za beztrestnost chtěli, aby se přiznal k proniknutí do elektronické pošty neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina.

obrázek
Zdroj: ČT24

Agenti FBI už ho také v Praze dvakrát vyslechli a zajímali se právě o útok proti Clintonové. „Měl jsem na sebe vzít vinu a přiznat, že to bylo z příkazu ruské vlády. Sliboval mi, že za to budou všechna obvinění vzata zpět,“ řekl v květnu před tuzemským soudem.

Vydán nechce být nikam, dává ale přednost extradici do vlasti – i proto, že mu tam hrozí výrazně nižší trest. Pokud by ale vrchní soud potvrdil také Nikulinovo vydání do USA , bude mít poslední slovo ministr spravedlnosti. Právě ten rozhodne, zda bude údajný hacker vydán do Ruska či USA.

Vydáno pod