Topolánek pokutu za pozdní registraci volebního účtu nedostane

Kandidát na prezidenta Mirek Topolánek pokutu za pozdní registraci volebního účtu nedostane. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí s ním správní řízení nezahájí, uvedl po jednání instituce její člen Tomáš Hudeček. Topolánkovi hrozila sankce až půl milionu korun za to, že nestihl u úřadu zaregistrovat svůj účet do 7. listopadu.

Zákon podle Hudečka stanoví, že kandidáti musí svůj volební účet oznámit kontrolnímu úřadu do pěti dnů od vyhlášení voleb. Neřeší ale situaci, kdy se uchazeč o účast ve volbách rozhodne kandidovat až později.

Úřad proto za nejzazší termín, ke kterému by měl být účet v bance zřízen, označil termín podání kandidátní listiny na ministerstvu vnitra, tedy 7. listopad. Hudeček podotkl, že následně je úřad ochoten tolerovat pětidenní technickou lhůtu na vyřízení dalších formalit a na minimálně neformální, například telefonické oznámení založení účtu.

Úřad: K zahájení řízení nevidíme důvod

Podle informací z Topolánkova transparentního účtu byl termín jeho zřízení 7. listopad, kdy na něj také začaly plynout první dary. Žádost o registraci včetně čísla účtu zaslal jeho tým na úřad 9. listopadu a následující den Česká spořitelna odkaz na účet zveřejnila.

„Standardní doba na to, kdy účet učiníme transparentním, je čtrnáct dní. V případě, že klient požádá, aby byl účet transparentní dříve, tak mu vyjdeme vstříc. Tento požadavek ale od pana Topolánka nevzešel,“ uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Účet podle něj nakonec zveřejnili za méně než 72 hodin od obdržení žádosti.

Tomáš Hudeček z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí proto poznamenal, že úřad zatím nevidí důvod, proč by s Topolánkem zahajoval správní řízení a případně mu udělil pokutu.

Topolánek má na účtu zhruba 370 tisíc korun. Z toho 100 tisíc korun si poslal sám, 50 tisíc mu daroval Leo Matloch, jednatel firmy VAE Controls, ve které byl Topolánek generálním ředitelem.