Nejednotný výběr soudců má od ledna nahradit centrální. Soudci jsou proti, bojí se o nezávislost

Roztříštěný výběr soudců má od ledna nahradit centrální (zdroj: ČT24)

S novým rokem čeká systém výběru českých soudců zásadní reforma. Místo dosavadní praxe, kdy si kritéria výběru určuje každý soud sám, čeká výběr centralizovaný. Chystaná změna již prošla připomínkami a ministr spravedlnosti ji podepíše v následujících týdnech. A třebaže stavovská organizace dosavadní praxi kritizovala, nelíbí se jí ani nový plán Roberta Pelikána – bojí se o nezávislost.

V září 2017 prezident Miloš Zeman jmenoval nové posily pro českou justici. Při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě se tak stalo soudci osm justičních čekatelů, sedmnáct asistentů a tři advokáti. A těchto 28 lidí vybrali předsedové krajských soudů, každý podle vlastního klíče.

„Já jsem studovala a žila v Praze, kde jsem i dělala asistentku soudce,“ konstatuje soudkyně Okresního soudu v Litoměřicích Markéta Mikušová. „Říkala jsem si, že budu v advokacii a uvidím, jak se situace vyvine,“ dodává soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Ivana Tichá.

Od ledna by však k taláru s fialovým lemem měla vést jenom jedna cesta: Soudcem se stane ten, kdo projde centrálním výběrem. Jak vysvětlil v červnu ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), měli by v jeho rámci být vybráni skutečně ti nejlepší, kteří již se budou cíleně připravovat další dva roky na funkci soudce.

Proti novým pravidlům stojí soudci

Jenže proti jsou soudci. „Výběrové řízení nenahradí vyhodnocení pracovní činnosti soudce,“ upozorňuje předseda Krajského soudu v Praze Ljubomír Drápal. „Nová úprava způsobu výběru soudců současně nesmí vzbuzovat obavu, že má umožnit vybírat soudce na politickou objednávku; způsob výběru soudců nesmí ohrozit nezávislost soudní moci,“ cituje stanovisko kolegia předsedů krajských soudů protál justice.cz.

Kandidáty by totiž vybírala komise jmenovaná ministerstvem. „Není upraveno hodnocení těch kandidátů, není tam upraveno, kdo se jim bude věnovat,“ upozorňuje prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Ministr spravedlnosti se teď ke kritice vyjádřit nechtěl. Podle informací České televize výtky justičních špiček nevyslyšel a reformu podepíše v původní verzi.