Polomy pro turisty uzavřely část Šumavy. Boubínský prales až do února

Kvůli nedávným polomům bude od pátku zakázán vstup na turistické trasy v okolí národní přírodní rezervace Boubínského pralesa na Prachaticku. Zákaz potrvá až do února a platí i pro okolní přístupové cesty. Oznámil to mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák. Na Šumavě je kvůli letním polomům uzavřeno už od října několik jiných turistických tras.

„Lesní porosty jsou velmi narušené a stále hrozí akutní nebezpečí pádu nalomených a polovyvrácených stromů a tím ohrožení zdraví a životů návštěvníků,“ uvedl mluvčí národního parku.

Polomy mohou ovlivnit zimní sezonu

Silný vítr na konci minulého měsíce polámal na Šumavě více než 50 tisíc krychlových metrů dřeva. Odstraňování škod komplikuje počasí, na některých místech Šumavy koncem října začalo sněžit.

Šlo o druhou kalamitu v šumavském národním parku v letošním roce. Koncem srpna silný vítr polámal přibližně 130 tisíc krychlových metrů dřeva. V průměru představuje krychlový metr jeden strom.

Kvůli letním polomům jsou již nepřístupné některé turistické trasy v okolí Stožce a Nové Pece na Prachaticku. Podle odhadů není vyloučené, že práce na odstraňování polomů zasáhnou i zimní sezonu na Šumavě. Nebude možné zprůjezdnit všechny stopy pro běžecké lyžování.