Volební sjezd ČSSD nakonec už v únoru. Ve hře o post předsedy i Zimola

Události: ČSSD chystá sjezd na únor. A řeší i své financování (zdroj: ČT24)

Předsednictvo sociálních demokratů rozhodlo, že nové vedení ČSSD nevzejde z přímé volby všech straníků, ale volba proběhne tradiční cestou – na sjezdu delegátů. Ten se uskuteční už 18. února v Hradci Králové, oznámil po jednání předsednictva úřadující předseda Milan Chovanec. Původně se přitom mluvilo až o dubnovém termínu, z nespokojených regionů ale zaznívalo, že by měla strana po volbách vyvodit důsledky co nejdříve.

„Sjezd bude svolán na 18. února do Hradce Králové od 13 hodin. Bude jednodenní,“ uvedl Chovanec, který se sám klonil k přímé volbě, protože ČSSD podle něj potřebuje silného lídra se silným mandátem.

Předsednictvo vzalo na vědomí náš veřejný příslib, že tento mimořádný sjezd uspořádáme, a zároveň jsme dali veřejný příslib, že v den tohoto sjezdu končí mandáty nejužšího vedení strany.
Milan Chovanec

Volební lídr Lubomír Zaorálek prosazoval stejně jako většina členů předsednictva konzervativnější dubnovou variantu. „Musíme stihnout všechny konference místních organizací a pak bychom měli volit předsednictvo co nejdřív,“ uvedl Zaorálek před jednáním. Dodal, že se sám považuje za staromódního, tudíž podporuje volbu stranického vedení na sjezdu.

Předsednickou kandidaturu nevyloučil Zimola

Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola nevyloučil, že by se mohl ucházet o funkci v čele ČSSD. Stejně jako těsně po volbách to však podmínil zájmem členské základny. „Jsem schopen dát k dispozici veškeré své síly, ale nehodlám se vlamovat do zavřených dveří,“ uvedl. Lídři ČSSD v květnu vyškrtli Zimolu z jihočeské kandidátky do sněmovny s odkazem na kauzu rekreační chaty na Lipně, kvůli níž předtím opustil post hejtmana. Na protest proti jeho vyškrtnutí odešla z listiny řada dalších kandidátů.

Zda se o místo ve vedení strany hodlá na sjezdu opět ucházet, Chovanec neprozradil. Uvedl jen, že jeho úkolem je dovést stranu do únorového sjezdu.

Birke: Do ČSSD musí přijít charismatický vůdce, který nám vrátí naše voliče (zdroj: ČT24)

ČSSD oslaví 140 let hledáním východiska z krize

Bezprostředně po volbách Chovanec a volební lídr Lubomír Zaorálek oznámili, že sjezd by se měl konat v Hradci Králové 7. dubna, kdy bude ČSSD slavit 140. výročí založení. Z regionů však znějí hlasy, aby se volilo dřív, a bylo tak kromě jiného víc času na přípravu na komunální volby, které se uskuteční příští rok na podzim.

Novým předsedou podle Chovance nebude moci být některý ze současných nestraníků, jako je třeba hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, který se do sněmovny dostal jako nestraník na kandidátce ČSSD. Stanovy totiž bude možné změnit nejdříve na únorovém sjezdu a změnu pak bude nutné zaregistrovat na ministerstvu vnitra.

A ke změně stanov určitě dojde. „Je potřeba stanovy trošku provětrat, abychom byli stranou rychlejší, akceschopnější a modernější,“ shrnul Chovanec.

Rozpočet na příští rok je vyrovnaný. ČSSD se ale potýká s finančním propadem

Předsednictvo také podle Chovance schválilo vyrovnaný rozpočet na příští rok. „S příjmy a výdaji na úrovni 137 milionů korun, který půjde ke schválení ústředního výkonného výboru. ČSSD je připravena dostát všem svým závazkům, je stranou stabilizovanou a má finančně dost prostředků, aby mohla fungovat v příštích měsících a letech,“ uvedl. Loni skončilo hospodaření ČSSD ve ztrátě 180,2 milionu korun. Výnosy činily 190,3 milionu korun, náklady pak 370,5 milionu.

Stranu tíží hlavně dluh 337 milionů korun bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi. Ten sice před rokem zemřel, to ale na pravomocném verdiktu, podle kterého musí strana zaplatit, nic nemění.

Bilance ČSSD v letech 2011–2016
Zdroj: CSSD.cz/ČTK

Volební výsledek znamenal pro sociální demokraty finanční výpadek, protože výnos z voličských hlasů straně klesne z více než 100 milionů korun na zhruba 37 milionů. Podobně sociální demokracii klesnou i příspěvky za získaný mandát. Ten činí 900 tisíc korun na jednoho poslance každý rok. ČSSD jich bude mít nově ve sněmovně místo 50 jenom 15. Navíc straně mírně klesá i počet členů a tím pádem i příjmy z členských příspěvků. Strana bude muset začít hodně šetřit.

K rezignaci vyzývají vedení straníci z Vysočiny, Prahy nebo Brna

Sociální demokracie ve sněmovních volbách obhajovala 20,45 procenta hlasů, ale získala jen 7,27 procenta. Drtivý propad na jednociferný výsledek nezastavilo ani červnové rozdělení funkcí ve straně mezi Chovance, který v čele ČSSD nahradil premiéra Bohuslava Sobotku, a ministra zahraničí Zaorálka, jenž se stal volebním lídrem.

Ve straně se po volbách znovu rozezněla kritika, kterou utlumil ústup Sobotky ze stranických funkcí a Zaorálkovy výzvy, aby strana navenek vystupovala jednotně. Ve středu vznesla požadavek na rezignaci vedení ostravská ČSSD, funkce k dispozici by lídři měli dát například i podle straníků z Vysočiny či Jihomoravského kraje. Začátkem týdne stejnou výzvu adresovaly vedení i pražský či brněnský výbor.