ČVUT má nového rektora, v pátém kole uspěl jaderný fyzik Petráček

Novým rektorem ČVUT Vojtěch Petráček (zdroj: ČT24)

Novým rektorem ČVUT byl zvolen jaderný fyzik Vojtěch Petráček. Povedlo se ho však zvolit až v pátém kole volby, kde získal 23 hlasů ze 45. Zvolen tak byl o jediný hlas. Ve volbě rektora porazil další čtyři kandidáty včetně současného rektora Konvalinky. Petráček proti Konvalinkovi kandidoval už před čtyřmi roky, tehdy ovšem neúspěšně.

Vojtěch Petráček by se měl funkce ujmout od února 2018, předtím ho musí ještě jmenovat prezident. Mandát rektora trvá čtyři roky.

Ve volbě se kromě Petráčka ucházel o hlasy akademického senátu i současný rektor Petr Konvalinka a také děkanka stavební fakulty Alena Kohoutková, kybernetik z elektrotechnické fakulty Michal Pěchouček či  bývalý děkan fakulty informatiky Pavel Tvrdík. 

Rektora se nakonec povedlo zvolit až v posledním, pátém kole volby, kam už postoupil jen Petráček. Nejmenší počet hlasů postupně vyřadil z dalšího hlasování Pavla Tvrdíka, Alenu Kohoutkovou, Michala Pěchoučka a ve čtvrtém kole i současného rektora.

„Velice rád bych zlepšil komunikaci uvnitř univerzity, obzvlášť mezi představiteli fakult či ústavů a akademickým senátem,“ uvedl Petráček po svém zvolení.

Podle něj určité komunikační bariéry způsobily zaseknutí některých funkcí důležitého řídícího čtverce mezi správní radou, akademickým senátem, rektorem, děkany a vedením – a to podle Petráčka velmi komplikovalo situaci na ČVUT.

Část akademiků chtěla rektora Konvalinku už dvakrát odvolat

S dosavadním rektorem Konvalinkou měla část akademiků spor. Vyčítali mu špatný způsob komunikace a nedůvěryhodnost, on si zase stěžoval na spolupráci s některými děkany.

Část akademických senátorů se ho v minulosti pokusila dvakrát neúspěšně odvolat. Jednou kvůli spolupráci s poradcem Miroslavem Elfmarkem, který byl později odsouzen za podvod, a podruhé kvůli vyčerpání finančních rezerv školy. Konvalinka ale obě hlasování ustál. 

ČVUT je nejvýznamnější technická univerzita v Česku a zároveň nejstarší technická vysoká škola ve střední Evropě. Letos slaví 310 let od svého založení. Na osmi fakultách a v pěti ústavech studovalo loni zhruba 20 tisíc studentů a škola měla přibližně 3500 zaměstnanců.