Okamura pohrozil zestátněním ČT a ČRo, ředitelé obou médií se ohradili

UDÁLOSTI: ČRo i ČT se ohradily proti slovům o zestátnění médií veřejné služby (zdroj: ČT24)

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura svými výroky o zestátnění Českého rozhlasu a České televize ohrožuje principy demokracie, uvedl generální ředitel rozhlasu René Zavoral v reakci na pondělní rozhovor šéfa SPD na Radiožurnálu. K prohlášení se připojila i Česká televize. Politiky vyzývá, aby bránili principy demokracie a nezávislost médií.

„Jestli někdo má problémy s hospodařením, tak je to Český rozhlas a Česká televize. A my to chceme změnit. To znamená, že chceme zrušit koncesionářské poplatky, zestátnit to, a aby byl jasný dohled Nejvyššího kontrolního úřadu nad vaším hospodařením,“ řekl Okamura. Podle něj je hospodaření rozhlasu netransparentní.

Ohradil se, že například Český rozhlas Plus vytvářel z veřejných peněz jeho kreslenou karikaturu, kde ho podle jeho slov zesměšňoval před volbami. „To je skutečně na hloubkovou kontrolu, na co se tady vynakládají prostředky. Ano, Český rozhlas má velké problémy, a když budeme ve vládě, tak se na Českou televizi a Český rozhlas zaměříme,“ řekl Okamura.

Ředitel ČRo René Zavoral se ohradil proti výrokům Tomia Okamury (zdroj: ČT24)

Zavoral se proti těmto výrokům důrazně ohradil. „Hospodaření Českého rozhlasu bylo, je a bude vždy zcela transparentní,“ reagoval v prohlášení. Zprávy o hospodaření byly bez výhrad schváleny Poslaneckou sněmovnou a Český rozhlas se rovněž nikdy nebránil tomu, aby bylo jeho hospodaření podrobeno kontrole NKÚ, připomněl ředitel.

Úvahy o zestátnění médií veřejné služby by pak podle něj znamenaly pošlapání demokratického zřízení v Česku. „Zestátnění Českého rozhlasu a České televize by znamenalo potlačení svobody projevu, narušení objektivního a pravdivého informování veřejnosti,“ odmítl Zavoral myšlenku šéfa SPD. Tvrzení Okamury na adresu rozhlasu jsou podle něj nepravdivá, zcela nepodložená a zavádějící.

Česká televize se k prohlášení Českého rozhlasu připojila a vyzvala představitele všech politických stran a hnutí, aby bránili principy demokracie a nezávislost médií. „Média veřejné služby jsou silná, nezávislá a v žádném případě neslouží politickým nebo ekonomickým cílům. Zřejmě proto jsou často terčem podobných útoků, proti nimž je třeba se stále znovu důrazně vymezovat. Vysokou důvěru, kterou u diváků a posluchačů svobodná veřejnoprávní média mají, nemůže nikdy získat žádné státní médium,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Proti je Babiš, lidovci, TOP 09 i STAN

Další politici Okamurovy úvahy odmítli. „Nikdo tady nechce nic zestátňovat, máme jasný systém a nechceme nic měnit,“ řekl předseda ANO Andrej Babiš. 

„Návrhy na zestátnění ČRo a ČT z dílny T. Okamury je útok na demokracii. To nedovolíme!“ uvedl na Twitteru místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by to byl jeden z kroků, který by vedl k likvidaci plnohodnotné demokracie. „Budeme tomu bránit ze všech sil,“ řekl.

„Jakékoliv zestátnění veřejnoprávních médií rezolutně odmítáme. Veřejnoprávní média musí zůstat svobodná a nezávislá,“ uvedl za hnutí STAN mluvčí Karel Kreml. 

Pro rušení poplatků jsou komunisti a Zeman

„Okamurovy výroky jsou nebezpečné. Jakákoliv cenzura je nepřípustná. Je třeba se proti tomu ohradit,“ reagovali Piráti. V programu ale mají zrušení koncesionářských poplatků, příjem vysílání podle nich nemá být zpoplatněný.

Zrušení koncesionářských poplatků podporují i komunisté, řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Veřejnoprávní televize a rozhlas by se podle něj mohly platit ze státního rozpočtu, odmítl však jejich zestátnění. 

K úvahám o zrušení poplatků se už dříve připojil také prezident Miloš Zeman. „Při nedávné návštěvě Plzeňského kraje pan prezident hovořil o roli České televize a domnívá se, že by právě zrušení koncesionářských poplatků České televizi výrazně prospělo,“ připomněl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.