Volby v zahraničí ovládla TOP 09. Hrálo se o deset tisíc hlasů

Ačkoli se TOP 09 dlouho obávala, zda se vůbec udrží v Poslanecké sněmovně, připsala si i v letošních volbách jedno vítězství. Získala nejvíce hlasů – přes 26 procent – v zahraničních volebních okrscích. Na druhém místě skončili Piráti s 19 procenty. Hlasy od voličů, kteří odevzdali hlasy v zahraničí, připadly tentokrát kandidátům ze Středočeského kraje.

V zahraničí volby začaly, zájemci mohli na ambasády v Latinské Americe přicházet již ve čtvrtek, a také skončily. Posledním dosud nesečteným okrskem zůstalo Mexiko, kde přišlo hlasovat 45 lidí.

Po sečtení všech hlasů ze zahraničí je volebním vítězem v této „disciplíně“ TOP 09 s výrazným náskokem na druhé Piráty. Rozložení hlasů příliš neodpovídá celkovým výsledkům „doma v Česku“ – hnutí ANO, které se celorepublikově přiblížilo 30 procentům, dostalo v zahraničí pouze 7,6 procenta hlasů.

Výsledky voleb do PSP ČR 2017 – hlasování v zahraničí
Zdroj: ČSÚ

Podobného výsledku jako v celorepublikovém měřítku dosáhla ODS s 12,5 procenta (celkově 11,3 procenta). Více než pět procent získali od voličů v zahraničí také KDU-ČSL, STAN a Zelení. Naopak ČSSD a SPD ji nepřekonaly a KSČM se jí ani nepřiblížila.

Výrazně promluvit do celkového výsledku hlasy ze zahraničí nemohly, strany se utkaly zhruba o deset tisíc hlasů, vítězná TOP 09 jich tedy nezískala ani tři tisíce. Dělnická strana sociální spravedlnosti nezískala dokonce žádný.

Nejpočetnějším zahraničním volebním okrskem se stal Londýn, kde byla jediná volební místnost pro celou Velkou Británii. V seznamu tam bylo 1451 voličů, přišlo z nich 1058. I v Londýně vyhrála TOP 09 před Piráty a ODS.

V Německu se mohli voliči vydat do Berlína, Drážďan nebo Düsseldorfu. Ve všech třech okrscích přišlo volit 1105 lidí, nejvíce z nich dalo hlasy TOP 09, Pirátům a Zeleným.

Více než tisíc voličů mohlo dorazit k urnám ještě ve Spojených státech, ale nakonec jich přišlo pouze 721 z 1277 zapsaných. Hlasy dali hlavně TOP 09, Pirátům a ODS. Oproti Británii a Německu, kde se celkový vítěz – hnutí ANO – pohyboval pouze kolem pěti až šesti procent, byl v USA úspěšnější a získal více než desetinu celkového počtu hlasů.

TOP 09 neobsadila první příčku například v Austrálii, kde se s 28 hlasy z celkových 181 podělila s ODS o druhé místo za Piráty. Podobné výsledky byly také v Číně, kde hlasovalo 278 lidí, vyhráli Piráti před TOP 09 a ODS. V Iráku, kde volilo 45 lidí, vyhrálo ANO před KDU-ČSL, Realisty a Svobodnými, v Afghánistánu sčítali 93 hlasů, z nichž nejvíce dostaly ANO, SPD a ČSSD.

V posledním sečteném okrsku v Mexiku naopak vyhrála TOP 09, ale jen těsně před KDU-ČSL, Piráty a Zelenými a hned za nimi ANO a ODS. Hlasovalo 45 lidí, na vítězství tak stačilo sedm hlasů, na druhé až čtvrté místo šest a na páté až šesté pět hlasů.