Mimořádně teplý říjen. V Budějovicích bylo skoro 26 stupňů, padl rekord z roku 1885

Na desítkách míst v Česku opět vystoupala rtuť teploměrů mimořádně vysoko – vůbec nejtepleji bylo s 25,8 stupně v Českých Budějovicích, kde padl rekord z konce 19. století.

Meteorologové z českobudějovické stanice Rožnov dosud pro 16. říjen jako nejvyšší naměřenou teplotu evidovali rovných 23 stupňů Celsia – a to ještě z doby, kdy českým zemím vládl císař František Josef I. – z roku 1885. Podzim letošního roku ale výrazně přepsal statistiky, protože rtuť tam v úterý vyskočila ještě o necelé tři stupně výš a teplota se zastavila na 25,8 stupních Celsia.

Budějovice navíc nebyly jediné; nové teplotní rekordy pro 16. říjen zaznamenalo 75 ze 145 meteorologických stanic měřících déle než třicet let. Druhá nejvyšší teplota v republice byla v pondělí zaznamenána v Javorníku na Jesenicku, a to přesně 25 stupňů.

Horký jih

Třetí nejvyšší hodnota, která činila 24,7 stupně, byla naměřena opět v jižních Čechách, v Nových Hradech-Byňově na Českobudějovicku a rekordy padaly i jinde v kraji. „Všechny stanice mají teplotu nad 20 stupňů, což je mimořádné, kromě jedné na Jindřichohradecku, kde bylo 19,7 stupně. Ve všech oblastech i nadmořských výškách: Churáňov měl třeba maximální teplotu 20,5 stupně. Na Jezerní slati bylo ráno minus 4,4 stupně, denní maximum bylo 21,8 – amplituda (rozkmit) teploty v těchto dnech je vysoká,“ řekla Svatava Křivancová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Nezvykle teplá byla již neděle. Na 34 stanicích, které měří teplotu minimálně 30 let, byly pokořeny rekordy. Nejtepleji bylo s 24,2 stupně v Hliništi na Prachaticku. Podobné počasí bude podle předpovědi ČHMÚ i v úterý. Bude jasno a teploty mohou vystoupat až na 23 stupňů.