Brali soudci úplatky? Původní verdikty neplatí, vše je znovu na začátku

UDÁLOSTI: Justice musí opakovat téměř celé řízení v kauze severočeských soudců (zdroj: ČT24)

Česká justice musí opakovat téměř celé řízení v korupční kauze severočeských soudců Josefa Knotka a Ladislava Jelínka. Poté, co rozsudek kvůli chybám zrušil Nejvyšší soud, vrátil se případ k Okresnímu soudu v Jičíně. Obžalovaní trvají na novém projednání všech zásadních důkazů. Šest let starý případ se tak může ještě výrazně protáhnout.

Pět a půl roku vězení dostal někdejší soudce litoměřického soudu Josef Knotek za korupci – podle rozsudku ovlivnil za peníze několik kauz. Verdikt však na jaře zrušil Nejvyšší soud kvůli chybám nižších instancí a Knotka z vězení propustil.

Opakuje se celé dokazování

Případ se tak vrátil k Okresnímu soudu v Jičíně. Dostal jej nový soudce, protože původní, který měl případ na starosti, mezitím odešel do důchodu. Jeho nástupce bude muset projednat vše. „Za celou svoji praxi, a to už je čtyřicetiletá, jsem takové chyby nikdy nezažil. Je nový soudce a nový senát a je potřeba, aby se to opakovalo,“ řekl Knotkův obhájce Pavel Polák.

Dokazování by se přitom nemuselo opakovat celé, pokud by s tím všechny strany souhlasily. „Obhajoba trvá na tom, aby celé dokazování nebo aspoň z velké části bylo prováděno znovu,“ poukázal státní zástupce Radim Dragoun.

Soud se ale protahuje. Na poslední jednání nedorazilo několik svědků a jednání se odročilo. Obžalovaní, kteří trvají na opakování důkazů, se zase z jednání soudu omluvili. „Nechodí hlavně proto, že mediální tlak je pro ně neúnosný,“ míní obhájce Polák.

Nový soudce Václav Hanousek pak uvedl, že nedokáže odhadnout, kdy by mohl vynést rozsudek. „Nedokáži nyní odhadnout, zda dojde k vynesení rozsudku v horizontu týdnů nebo měsíců,“ řekl Hanousek.

Podle policie žádal soudce whisky i „desítku“

Soudce Knotek podle obžaloby za úplatek zařídil například rychlejší vrácení řidičského průkazu a se spoluobžalovaným soudcem Jelínkem měli pomoci leasingovému podvodníkovi dříve z vězení.  Jelínek si za to měl nechat slíbit láhev whisky. „Jsem každopádně nevinen,“ uvedl již dříve Jelínek.

Policie Knotka natočila, jak se o jeden z údajných úplatků dělí se soudní zapisovatelkou. „Co bychom byli blbí, vyděláváme,“ říkal na záznamu Knotek. „Že jo, kdybychom bejvali možná řekli dvacet, třicet, tak to taky přihráli. Já říkám, nemůžu si říct dvacet, tak desítku,“ zaznělo v rozhovoru se zapisovatelkou.

NS: Vyhlášení rozsudku nebylo ve shodě s odhlasovaným obsahem

Původní rozsudek měl podle Nejvyššího soudu vážné vady. „Rozsudek Okresního soudu v Jičíně byl zatížen vadou spočívající v tom, že jeho vyhlášení nebylo v naprosté shodě s obsahem rozsudku, tak jak byl odhlasován v poradě senátu,“ citoval z usnesení soudce Nejvyššího soudu již v minulosti iRozhlas.cz.

V případu padla obžaloba už v roce 2012. U dlouho se táhnoucích sporů soudy přílišnou délku leckdy zohledňují nižším trestem.