V Česku chybí přes tisíc policistů. Řádně nefunguje třeba speciální mobilní jednotka

Události: V Česku chybí přes 1400 policistů (zdroj: ČT24)

Na začátku října chybělo ve službě skoro 1400 policistů. Nejvíc lidí chybí policejnímu sboru v metropoli a ve Středočeském kraji. Z celorepublikových útvarů řeší nedostatek lidí hlavně cizinecká policie.

Policie v Praze a okolí na trhu práce velmi špatně konkuruje nejenom soukromým firmám, ale i ostatním bezpečnostním složkám jako jsou armáda, vězeňská služba nebo i městská policie. Přilákat nováčky má od začátku příštího roku třeba jednorázový náborový příspěvek, který může být až 150 tisíc korun.

„Bezpečnost našich občanů rozhodně není ohrožena, my jsme schopni v rámci vlastních sil a prostředků zabezpečit situaci tam, kde je potřeba,“ tvrdí náměstek policejního prezídia pro kriminální policii Jaroslav Vild.

Personální stav Policie ČR (2017)
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Nedostatek lidí řeší na letišti

Policisté chybí například na pražském letišti Václava Havla. Každý měsíc tam odbaví přes milion cestujících a ti, kteří cestují mimo Schengen, musí projít pasovou kontrolou.

Právě na pasových přepážkách policie pociťuje nedostatek lidí. Na schengenské hranici slouží každý den 110 policistů, střídají se po dvanácti hodinách. To ale nestačí a policie si proto musí každý den vypomáhat záskoky z jiných jednotek. „Každý den zhruba padesát policistů,“ potvrzuje vedoucí inspektorátu cizinecké policie Letiště Václava Havla Petr Šírl.

Jednotce na letišti chybí ve službě téměř 150 policistů, tedy téměř třetina z plného stavu. Z Ruzyně navíc odbavují čím dál více letů a ani automatizace zatím problém nevyřešila. „Máme tady zřízené automatické odbavování a automatickou pasovou kontrolu, která proces výrazně urychluje,“ doplňuje mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Na pražském letišti už devět let pracuje Tomáš Jelínek, celou dobu hlavně na pasové kontrole. Nedostatek lidí je tu podle něj někdy znát: „Cestující čekají déle na odbavení a tvoří se samozřejmě fronty jak tady, tak na příletech.“

„Policisté jsou víc unavení a projevuje se to samozřejmě na výkonu služby,“ uvědomuje si vedoucí inspektorátu Šírl. Policisté totiž často slouží přesčasy. „Chybějící policisté musí být samozřejmě nahrazeni někým jiným, což jsme většinou my, kteří sloužíme jeden den a další jdeme na přesčasy,“ dodává.

Chybí i speciální jednotka

Dalším problémem, který řeší cizinecká policie, je chybějící speciální mobilní jednotka. O jejím vzniku rozhodla vláda už loni v květnu, sloužit v ní má 181 policistů. Zaměřit se mají na nelegální migraci.

„Momentálně je nás čtyřicet devět. Máme dislokační pracoviště Brno, Ostrava, Pardubice a Praha. Zatím vypomáháme jiným složkám policie,“ popisuje zástupce velitele mobilní jednotky Zdeněk Štastný.

Od začátku letošního roku nastoupilo do služebního poměru v celém Česku 870 nových policistů, o 200 víc jich ale za stejnou dobu odešlo. V posledních měsících se však tento trend začíná obracet a počty příslušníků policejního sboru mírně stoupá.

Odchody a příchody policistů (2017)
Zdroj: ČT24/Policie ČR

„My máme dnes víc policistů, než jsme měli v roce 2013, 2014 a dochází tam postupně k celkovému nárůstu,“ brání se náměstek policejního prezidia pro kriminální policii Jaroslav Vild.

V roce 2022 má podle plánu v policejním sboru sloužit přes 45 000 mužů a žen. Nejvíc má posílit pořádková a kriminální policie.