Gang z Jablonce podle policie zásoboval amfetaminem Švédsko, jeho členům hrozí 18 let vězení

Události: Liberecký soud začal řešit kauzu drogového gangu (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Liberci se začal zabývat kauzou rozsáhlé výroby drog určených hlavně pro švédský trh. Obžalováno bylo devět lidí, souzeno je osm. Předseda senátu Pavel Pachner před zahájením líčení sdělil, že jeden z obžalovaných před dvěma dny zemřel a jeho stíhání bylo zastaveno. Ostatním hrozí až 18 let vězení.

„Kauza je výjimečná tím, že se jedná o velké množství amfetaminu, o stovky kilogramů,“ uvedla státní zástupkyně Petra Pazderková. Šest obžalovaných je stíháno vazebně, dva mají status spolupracujícího obžalovaného.

Soud posuzuje drogové delikty z let 2013 až 2016, i když podle zjištění kriminalistů byla trestná činnost delší. Pazderková ale uvedla, že další vyšetřování by neúměrně protáhlo řízení a na případný trest by to nemělo velký vliv.

Laboratoř na výrobu amfetaminu se nacházela nedaleko centra Jablonce nad Nisou. Drogu tam vyráběl podle obžaloby 59letý Richard Rákosník, spolumajitel malého obchodního domu v Jablonci nad Nisou, v jehož suterénu byla laboratoř. 

Obžalovaný Richard Rákosník
Zdroj: ČTK

Znalci odhadli, že tam mohli vyrobit 650 až 880 kilogramů drogy a jejich prodejem ve Švédsku se dalo získat až 250 milionů korun. Obžaloba se týká výroby a prodeje 263 kilogramů drogy v hodnotě 75 milionů. Část amfetaminu se podařilo policistům v Česku, Německu a Švédsku zadržet, podle Pazderkové šlo zhruba o 95 kilogramů. 

Tři obžalovaní už vinu popřeli

Gang zásoboval amfetaminem téměř celé Švédsko, zejména okolí města Malmö. Drogy byly na místo dopravovány v nádržích automobilů, ale také linkovým autobusem a minimálně v jednom případě i malým sportovním letadlem. Odběratelem drog byl 57letý Luka Luburic a o šest let mladší Tibor Karnel, tvrdí obžaloba.

Oba popřeli, že by do obchodu s amfetaminem byli zapleteni. Luburic uvedl, že problémy s drogami měl v minulosti. Od roku 2007 je prý neužívá ani není do jejich prodeje zapojen. „Nemám možnost, abych Rákosníkovi dával peníze a něco financoval,“ uvedl s tím, že pracuje ve stavebnictví a vydělává si 2000 eur (cca 52 000 korun) měsíčně. 

Obžalovaní Petr Jendrísek (vlevo) a Jan Nečásek (vzadu vpravo)
Zdroj: ČTK

Podíl na drogových obchodech popřel i Karnel, také v minulosti trestaný. Vypověděl, že jezdil do Česka jednou za dva měsíce, protože to je „úžasná země“. Většinou se setkal s Rákosníkem, protože byli přátelé. Peníze, které mu dával, podle něj nebyly určené na drogy, ale šlo o půjčky. Karnel tvrdil, že ve Švédsku podnikal, měl firmu na malířské práce. U soudu dnes hodně často zmiňoval i ekologické odstraňování žvýkaček z dlažby.

Jakoukoli vinu na obchodování s amfetaminem popřel i český emigrant žijící ve Švédsku Petr Jendrísek. Podle obžaloby Rákosníkovi předával peníze získané prodejem drog a zprostředkovával kontakty mezi obžalovanými. Jendrísek u soudu uvedl, že se s Rákosníkem zná přes 30 let a šlo o služby z kamarádství, podstatu schůzek či jednání neznal.

Dalších pět obžalovaných by mělo být vyslechnuto do pátku, do kdy jsou jednání nařízena. Až v závěru soudce vyslechne dva obžalované, kteří získali status spolupracujících obviněných. Kvůli dvojici cizinců museli přizvat i tlumočníky, kteří tlumočí do maďarštiny a švédštiny. Původně se mělo překládat i do srbštiny, po úmrtí Iliji Chaldaroského to ale není potřeba.

  • Skupin syntetických drog se silným stimulačním účinkem. Na černém trhu se amfetaminy objevují v podobě bílého nebo zabarveného prášku či krystalků. Amfetaminy jsou nejčastěji užívány ústně, šňupáním, kouřením nebo injekčně.
  • Po užití se dostavují pocity psychické a fyzické pohody, síly a důvěry, radostná nálada až euforie, zvýšená čilost a energie, snížení pocitu hladu a únavy, snížení potřeby spánku a zvýšená výkonnost.
  • Při nízké dávce doprovází užití drogy prohloubené dýchání a zvýšená srdeční činnost, zvýšený krevní tlak a tělesná teplota, pocení, rozšíření zorniček, sucho v ústech, průjem, ztráta chuti k jídlu. Při vyšší dávce uvedené znaky zintenzivňují, přidává se hovornost, pocit síly, zvýšená bdělost, ostražitost, nespavost.
  • Chronické užívání obvykle způsobuje osobnostní změny a změny chování, neobvyklé chování, vznětlivost, agresivitu občas vedoucí až k panické a paranoidní psychóze (amfetaminová psychóza). Vysazení látky u uživatelů vysokých dávek nebo u závislých vede k depresivní náladě, únavě, poruchám spánku a zvýšenému snění.
  • Řada amfetaminů se používala v medicíně, postupně se však jejich užívání omezovalo kvůli prokázaným škodlivým účinkům těchto drog včetně rizika vzniku závislosti. V současné době je předepisování amfetaminů a podobných látek omezeno na narkolepsii a hyperaktivitu.
  • Zdroj: Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti