Předseda sportovních svazů Zdeněk Ertl nemá právo na tituly z Plzně, potvrdil Ústavní soud

Ústavní soud definitivně potvrdil, že předseda Sdružení sportovních svazů ČR Zdeněk Ertl nemá právo používat magisterský i doktorský titul. Ty získal na Západočeské univerzitě v Plzni. Jenže po aféře s tzv. rychlostudenty začala univerzita neoprávněně nabyté tituly odebírat. V roce 2011 se totiž na veřejnost dostaly informace o nedostatečné délce studia některých osob.

Ertl se s univerzitou soudí od roku 2014. Na konci minulého roku Nejvyšší správní soud zamítl jeho kasační stížnost. Proto se obrátil i na Ústavní soud s tím, že předchozí soudy postupovaly ve věci nespravedlivě a zasáhly do jeho práva na spravedlivý proces. Ústavní soud ale jeho návrh považoval za zjevně neopodstatněný.

Zdeněk Ertl nicméně dál používá titul JUDr., serveru Euro.cz v minulosti sdělil, že doktorské studium dokončil i na jiné vysoké škole.

Aféra s tzv. rychlostudenty vypukla na plzeňských právech v září 2009, věc se týkala také nestandardních přijímacích řízení. V roce 2011 Západočeská univerzita začala neoprávněně získané tituly odebírat.

O diplom přišla desítka lidí – kromě Ertla se to týkalo například podnikatele Jana Harangozza nebo bývalého šéfa plzeňských strážníků Luďka Hosmana. Ten ale nakonec soudní spor o titul vyhrál.