Úřad změnil názor: Zveřejnit fotku zloděje elektrokola bylo přiměřené

ÚOOÚ: Zveřejnit fotku zloděje je přiměřené domáhání se práva (zdroj: ČT24)

Případ okradeného majitele elektrokola Jakuba Ditricha, který musel zaplatit pokutu za to, že zveřejnil fotku zloděje, má pokračování. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), které před dvěma týdny posvětil Ústavní soud, pobouřilo část veřejnosti. Teď ale změnil názor samotný úřad. Jeho šéfka Ivana Janů, která je ve funkci dva roky, se od šest let starého rozhodnutí úřadu distancuje. Případu se věnoval Martin Mikule ze 168 hodin.

„Musíme na to nahlížet tak, že zveřejnil záznam, kde označil prozatím nevinného člověka za zloděje. V případě takovýchto záznamů je problém, když jsou osoby identifikovatelné. V případě, že by nebyly, třeba by měla osoba kuklu, by pan Ditrich byl v úplně jiné situaci,“ vysvětlil před dvěma týdny stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů jeho mluvčí Tomáš Paták.

Nyní se úřad od výroku, že zveřejnění fotky zloděje je v pořádku, pokud na ní zloděj není poznat, distancuje. „Chtěla bych říct, že je tady velice krátkou dobu a ten případ je docela komplikovaný,“ hájila mluvčího předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů.

Komplikovaný případ se vleče od roku 2011. Záběr z bezpečnostní kamery, který tehdy Jakub Ditrich zveřejnil na sociální sítí Facebook, sice pomohl policii dopadnout pachatele a Ditrichovi k vrácení elektrokola za padesát tisíc, úřad chránící osobní údaje mu ale zároveň za zveřejnění snímku udělil pokutu pět tisíc korun.

Janů: Za mě by se to nestalo

„Za mého vedení úřadu by k tomuto rozhodnutí nedošlo. Za mého působení by pokuta nebyla,“ ujišťuje nyní Janů. „Je zajímavé to slyšet. Já už jsem takové indikace měl ze strany toho úřadu dřív. Někteří zaměstnanci, se kterými jsem byl ve styku, tvrdili, že tohle by se už znovu neudálo. Mě to ani moc nepřekvapuje, protože to rozhodnutí je prostě pitomé,“ okomentoval situaci Ditrich.

Je to přitom jen dva týdny, co pokutu posvětil Ústavní soud. Současná předsedkyně úřadu je shodou okolností i bývalou ústavní soudkyní. Sama se teď staví proti usnesení svých kolegů. „Žádná interpretace zákona nemůže být odtržena od vnímání spravedlnosti ve společnosti. Každý se může přiměřeným způsobem domoci svého práva, pokud bylo zasaženo do zákonem chráněných zájmů,“ vysvětlila Janů s tím, že zveřejnění fotky zloděje za příměřené považuje.

Změnu postoje si Ditrich vysvětluje medializací kauzy. „Myslím si, že se úřad snaží ukázat v lepším světle, ale očekával bych, že se to udělá i nějakou oficiálnější cestou, dejme tomu vydáním tiskové zprávy k tomuto případu, což, jak jsem se koukal dneska na internetové stránky, se nestalo,“ poznamenal.

Ať si současné vedení Úřadu na ochranu osobních údajů myslí cokoliv, pokuta platí. „Za mého vstupu do úřadu už s tím nešlo nic dělat,“ konstatovala Janů. Pět tisíc korun Jakubu Ditrichovi už nikdo nevrátí. Ledaže by uspěl se svou stížností u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, kam se chystá.