Agenturu, která zastupovala umělce i sportovce, viní policie z daňových úniků

UDÁLOSTI: Policie podle nových informací obvinila reklamní Agenturu Hera (zdroj: ČT24)

Policie obvinila z daňových úniků reklamní Agenturu Hera, která v minulosti zastupovala řadu umělců a sportovců. Podle zjištění České televize jde o tentýž případ, ve kterém policie stíhá syna provozovatele Matějské pouti Jana Kočku a společnost Prostor, kterou vlastní. Detektivové v kauze obvinili celkem 24 osob a popsali systém založený na fiktivních fakturách za neexistující reklamní služby.

Podnikatel Jan Kočka a jeho firma Prostor, které policie obvinila v červnu, byli podle zjištění detektivů součástí sítě, po které putovaly fiktivní faktury a proplácely se neexistující reklamní služby, aby se nakonec peníze vrátily zpět v hotovosti.

Detektivové tvrdí, že Kočka nechával zaúčtovat faktury za fiktivní reklamní činnost. „I když věděl, že výše uvedená reklamní činnost je pouze fiktivní, přebíral následně zpět část finančních prostředků v hotovosti od blíže neurčené osoby,“ píšou vyšetřovatelé v dokumentu, s nímž se ČT seznámila. 

Kočku i jeho firmu stíhají policisté za to, že podle nich takto zkrátil daň celkem o čtrnáct milionů korun. Sám odmítá, že by něco takového dělal. „S obviněním nesouhlasím, podal jsem stížnost. Dál se k tomu nemohu vyjadřovat,“ řekl již dříve České televizi Jan Kočka.

Stíhání dopadlo i na Agenturu Hera

Jde však jen o jednu část celého systému. Další její částí byla podle Národní centrály proti organizovanému zločinu reklamní Agentura Hera, která v minulosti zastupovala známé umělce a sportovce a spolupracovala také s pražským magistrátem či některými městskými částmi.

Samotná agentura je obviněna jako právnická osoba a jako fyzické osoby stíhá policie i její představitele. Vyšetřovatelé vyčíslili, že agentura zkrátila daň o desítky milionů korun.

I lidé z Agentury Hera ale odmítají, že by dělali něco nezákonného. „Můj klient Matouš Rajmont vinu popírá. Obvinění je tvořeno domněnkami, které nemají oporu v provedených důkazech. Klient reklamní činnost provozoval řádně,“ řekla advokátka jednoho z obviněných zástupců reklamní agentury Karolína Zelenková. Sám její klient nechtěl případ komentovat.

  • První skupina společností: Tyto firmy reálně podnikaly v reklamě. Měly vysoké příjmy i odvod DPH. Ale odvod DPH a daň z příjmu byl podle policie neoprávněně snížen zahrnutím fiktivních plnění od společností ve skupině 2.
  • Druhá skupina společností: Tyto společnosti podle policie reálně nepodnikaly. Ve statutárních orgánech seděly nastrčené figury. Jejich fiktivní plnění podle vyšetřovatelů bylo zahrnuté do účetnictví společností ze skupiny číslo 1. Celý systém fungoval údajně tak, že na účty těchto společností přišly peníze a odtud se vybraly v hotovosti nebo se přeposlaly na účty společností ze skupiny 3.
  • Třetí skupina společností: Ani firmy z této skupiny podle policistů reálně nepodnikaly. Sloužily údajně k tomu, aby se na jejich účty převedly peníze od společností ze skupiny 2. Odtud pak peníze podle podezření vyšetřovatelů vybírali nastrčení lidé, kteří měli za úkol hotovost doručit dalším – dnes již obviněným – lidem.

Firmy podnikající a firmy na krytí fiktivních obchodů

Policisté se domnívají, že rozkryli celý řetězec společností a lidí, kteří byli do krácení daní a následného praní špinavých peněz zapojeni. V celém systému podle nich fungovaly tři skupiny.

První, mezi nimiž je i Kočkova firma Prostor a Agentura Hera, byly firmy, které reálně podnikaly.

Další společnosti pak podle policie sloužily k tomu, aby kryly fiktivní obchody s neexistujícími reklamními službami, čímž si údajně první skupina firem neoprávněně zvyšovala náklady. Mezi firmami se pak podle vyšetřovatelů přeposílaly peníze, které na konci řetězce vybírali v hotovosti nastrčení lidé.

Ti, kdo peníze vybírali, jsou rovněž mezi obviněnými. Jeden z nich vyšetřovatelům řekl, že si práci našel z letáku. Jeho úkolem prý bylo vybírat hotovost, za což měl dostat několik tisíc korun. Další z obviněných popsal, že vybrané peníze předával podle instrukcí, které mu chodily v SMS zprávách. ČT však muž sdělil, že se nechce k případu vyjadřovat.

Detektivové kvůli kauze zajistili majetek za zhruba 110 milionů korun. „Jednalo se o nemovitosti, šperky, peníze jak v hotovosti, tak na účtech a luxusní motorová vozidla včetně veteránů,“ řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Celkově stíhá policie 24 osob, které podle ní připravily stát o stovky milionů korun. „Jde o trestný čin krácení daně poplatku a podobné povinné platby a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Podle našich závěrů byla škoda vyčíslena na cca 415 milionů korun,“ upřesnil Ibehej.