ODS vysílá na modré vlně. Slibuje daňovou a antibyrokratickou revoluci

Fiala: Naše kampaň bude slušná, ale tvrdohlavá (zdroj: ČT24)

Na Moravském náměstí v Brně zahájila Občanská demokratická strana horkou fázi předvolební kampaně, kterou nazvala modrá vlna. Ve čtrnácti dodávkách s vyobrazenými tvářemi krajských lídrů budou členové ODS objíždět Českou republiku a osobně přesvědčovat voliče o svém programu. Budeme dělat kampaň slušně, kompetentně, ale tvrdohlavě a naléhavě, avizoval předseda Petr Fiala, který je lídrem kandidátky v Jihomoravském kraji.

Fiala představil hlavní témata, s nimiž chce ODS oslovit lidi. Odpovídají předvolebnímu programu strany: jde o daňové, antibyrokratické, vzdělanostní a bezpečnostní balíčky. „Jasně říkáme – žádné progresivní zdanění, žádné kosmetické změny, ale výrazné a spravedlivé snížení daní všem,“ shrnul Fiala jedno z hlavních témat.

Slíbil také úsilí o omezení byrokracie. „Mluvíme o antibyrokratické revoluci. Neslibujeme žádné Potěmkinovy vesnice. Víme přesně, co zrušíme a co zrušíme hned,“ prohlásil a doplnil, že uplynulé čtyři roky představují období s nejsilnějším nárůstem byrokracie.

Vyšší mzdy jsou nápad ODS

Jedním z klíčových bodů podle jeho slov je růst mezd v období ekonomického růstu. Na potřebu zvyšovat mzdy v době ekonomického růstu jako první upozornila ODS, připomněl Fiala. „Před několika měsíci jasně řekla, že výrazným problémem České republiky jsou nízké mzdy, které neodpovídají výkonu ekonomiky ani ekonomickému růstu. Nebyla to ČSSD, nebylo to ANO ani KDU-ČSL, jako první to srozumitelně řekla ODS,“ zdůraznil.

Říjnové volby jsou rovněž důležité tím, soudí Fiala, že v nich půjde mimo jiné o to, zda komunisté po 28 letech znovu získají vliv na vládu, a také o to, zda se k moci naplno dostane Andrej Babiš a jeho hnutí ANO.

Vozy pro kampaň ODS
Zdroj: ČT24
Žádné číslo vám neřeknu, ale nepochybně chceme, abychom měli více - a podstatně více - než jsme měli v roce 2013. Já sám očekávám dvouciferný výsledek a byl bych zklamán, kdybychom ho nedosáhli.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Modrá vlna má být završení kampaně občanských demokratů. Už v srpnu představili 12 podmínek pro svůj případný vstup do vlády po podzimních volbách. Mimo jiné požadují snížení daňové zátěže a zrušení elektronické evidence tržeb (EET). Naopak odmítají povinné kvóty na přijímání migrantů.

V roce 2013 ODS ve sněmovních volbách získala 7,72 procenta hlasů. Na jižní Moravě, kde už tehdy byl lídrem Petr Fiala, jen asi sedm procent. Poslední volební model agentury Median přisuzuje ODS zisk deseti procent hlasů. Podle stejného modelu by volby vyhrálo hnutí ANO před sociálními demokraty a komunisty. ODS jde do podzimních voleb s podporou Strany soukromníků České republiky, jejíž zástupce má i na svých kandidátkách.

  • KSČM: 29. června 2017
  • SPD: 20. července 2017
  • ČSSD: 29. srpna 2017
  • ODS: 1. září 2017
  • STAN: 3. září 2017
  • ANO: 3. září 2017
  • TOP 09: 4. září 2017
  • KDU-ČSL: 5. září 2017