Padesát dní do voleb. Čas na opravy kandidátek vypršel

Měsíc a půl do voleb. Čas na opravy kandidátek vypršel (zdroj: ČT24)

Od rozhodování o novém složení Poslanecké sněmovny i budoucí vlády dělí Česko rovných padesát dní. Čtvrtek byl posledním dnem, do kdy mohly politické strany a hnutí napravit chyby na kandidátních listinách, krajské úřady je zaregistrují nejpozději v pátek. Počet uskupení, které chtějí oslovit voliče, je přitom rekordní – do voleb chce vykročit jednatřicet politických formací.

Když Češi o složení dolní komory rozhodovali naposledy, mohli vybírat ze čtyřiadvaceti uskupení přihlášených do voleb. V letošním roce je politická nabídka ještě o sedm formací bohatší, byť stejně jako v předchozích letech i tentokrát platí, že všech 31 stran a hnutí nenaplnilo kandidátky ve všech čtrnácti krajích. Celorepublikové obsazení se týká jedenadvaceti uskupení.

Největší výběr budou mít voliči v Praze, kde se přihlásilo 29 kandidátních listin. V hlavním městě také k jejich opravě vyzvali pět uskupení, z toho ve čtyřech případech šlo o menší strany a hnutí. Novou verzi listin všichni dodali ještě během včerejška. „Nejčastěji byly opravovány chyby v adresách trvalého bydliště nebo chybějící prohlášení kandidáta (o souhlasu s kandidaturou),“ doplnil mluvčí pražského magistrátu Vladimír Řepka.

Naopak nejmenší politická paleta čeká voliče na Karlovarsku, kde chce jít do voleb jedenadvacet kandidátek – opravovat bylo potřeba jedinou z nich. Celorepublikově nejvyšší chybovost potom zaznamenal Liberecký kraj, kde muselo nepřesnosti napravit celkem šest uskupení. Čas měly do čtyř odpoledne, poslední opravená kandidátka ale na úřad dorazila už ráno.

Na jihu Moravy zase kontrola listin podle krajské mluvčí Moniky Brindzákové odhalila mimo jiné to, že kandidát jedné strany byl v rozporu se zákonem uveden na kandidátních listinách ve dvou krajích.

Tiskárna ve střehu. Měsíc na šest set tun potištěného papíru

Dalším krokem na padesátidenní cestě k urnám bude vylosování volebních čísel pro jednotlivé strany a hnutí, které proběhne v úterý 5. září u Státní volební komise. V pátek se pak už bude moct rozběhnout tisk volebních lístků; v břeclavské tiskárně na něm budou pracovat čtyři rotačky, které jmény kandidátů potisknou šest set tun papíru.

První vyjedou ze strojů lístky pro ty kraje, kde budou odstraněné všechny nejasnosti, celkem se vytiskne asi jedenáct milionů hlasovacích sad a hotovo musí být do 5. října. Jednotlivé kraje následně rozdělí lístky mezi své obce a ty zařídí jejich doručení do poštovních schránek. V nich mají být nejpozději tři dny před volbami, listiny si ale občané mohou vyzvednout i v samotných volebních místnostech, které se otevřou v pátek 20. října.

Na obálce s lístky bude mít každý určenou místnost podle bydliště. Kdo chce volit jinde, může na obecním úřadě požádat o voličský průkaz. Je to možné udělat už teď – osobně pak nejpozději do osmnáctého října, písemně do třináctého.

„Žádost o voličský průkaz není nějakým způsobem standardizovaná, neexistuje pro to žádný konkrétní přesně daný formulář,“ doplňuje mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěknicová. „Hlavně musí obsahovat informaci o tom, kdo o průkaz žádá – jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého bydliště.“

  • 5. září proběhne u Státní volební komise losování volebních čísel.
  • 4. října se ve vysílání médií veřejné služby objeví volební spoty.
  • 5. října začne distribuce volebních lístků.
  • 13. října je nejzazší termín pro korespondenční žádost o vystavení voličského průkazu.
  • 18. října mají poslední šanci na zisk voličského průkazu ti, kteří o něj budou žádat osobně.
  • 20. října se volební místnosti otevřou ve 14:00 a uzavřou ve 22:00.
  • 21. října budou moct Češi volit mezi osmou a čtrnáctou hodinou.