Vysoké školy last minute. Přihlášky ještě berou na technice, filozofii či sportu

Uchazeči o studium na vysokých školách mohou na poslední chvíli podat přihlášku a začít studovat ještě v novém akademickém roce. Univerzity totiž mají stovky volných míst. Přihlášky ke studiu přijímají většinou do konce prázdnin. Nejčastěji se jedná o technické obory.

Do 20. srpna se například uchazeči mohou hlásit na Fakultu strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně, a to do oborů v programech Strojírenství a Aplikované vědy v inženýrství.

„Na základě rozhodnutí děkana Fakulty strojního inženýrství může být přijato do prvních ročníků bakalářských programů nejvýše 1800 studentů, v prvním kole jich bylo přijato 1231, tudíž míst je dostatek, nicméně ne všichni přijatí studenti skutečně ke studiu nastoupí,“ řekla mluvčí brněnské technické univerzity Radana Kolčavová. 

Do Jihlavy na cestovní ruch, do Prahy na teologii

Na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě se právě koná třetí kolo přijímaček. Do 18. srpna  se zájemci mohou přihlásit na všechny bakalářské obory, ať už například na aplikovanou informatiku, cestovní ruch, nebo porodní asistentku. „Kapacitního stropu dosahuje obor Všeobecná sestra, u ostatních oborů ještě volná místa jsou,“ uvedl mluvčí školy Tomáš Obruba. 

Dodatečně vyhlásily příjímací řízení a druhá kola přijímaček i některé fakulty Univerzity Karlovy. Na vybrané obory Filozofické fakulty je možné se hlásit až do 28. srpna. Volná místa hlásí i Husitská teologická fakulta, a to jak pro bakalářské, tak magisterské obory. Tam bylo možné podat přihlášku do 11. srpna. Fakulta tělesné výchovy a sportu má volná místa na oborech v angličtině, a to Fyzioterapii a Tělesnou výchovu a sport. Přihlášku lze podat až do konce srpna.

Na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem je volných více než tisíc míst, jen na Filozofické fakultě je to konkrétně 549. 

Na uplynulý akademický rok přijaly vysoké školy celkem 224 tisíc přihlášek, z toho 10,5 tisíce tvořily přihlášky na soukromé školy. Meziročně šlo o osmiprocentní pokles, v roce 2015 totiž bylo přihlášek celkem téměř 244 tisíc.