Právo: Babiš podle policie dotace pro Čapí hnízdo sám řídil. Hrozí mu až 10 let

Babiš podle policie dotační podvod osobně řídil (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš podle deníku Právo přímo řídil své spolupracovníky a příbuzné s cílem získat neoprávněné dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo. V případě rozsudku by tak mohl strávit pět až deset let za mřížemi. List se odvolává na text žádosti policie o vydání šéfa hnutí ANO a také místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Policisté poslali do sněmovny pětistránkovou žádost o zbavení imunity obou politiků. Podle Práva v ní popsali průběh údajného dotačního podvodu, v němž figurují i Babišova manželka, švagr a dcera z prvního manželství. Jejich případnému trestnímu stíhání nic nebrání.

Policie v žádosti viní šéfa ANO z toho, že vědomě řídil a koordinoval kroky dalších osob, a spáchal tak dotační podvod a poškodil finanční zájmy Evropské unie. Vyšetřovatelé se odvolávají na příslušné paragrafy 212 a 260 trestního zákoníku. Za uvedené činy hrozí až desetiletý trest.

„Policie vychází z toho, že Andrej Babiš je klíčová osoba, která dávala pokyny dalším lidem k tomu, jaké mají udělat kroky, aby farma Čapí hnízdo byla vyvedena z holdingu a mohla si požádat o dotaci jako malý podnik,“ doplnila analytička Českého rozhlasu Jana Klímová.

  •  § 212 Dotační podvod
    (1) Kdo v žádosti o poskytnutí dotace, subvence nebo návratné finanční výpomoci nebo příspěvku uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.
  • § 260 Poškození finančních zájmů EU
    (1) Kdo vyhotoví, použije nebo předloží nepravdivé, nesprávné nebo neúplné doklady nebo v takových dokladech uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslující údaje vztahující se k příjmům nebo výdajům souhrnného rozpočtu Evropské unie nebo rozpočtů spravovaných Evropskou unií nebo jejím jménem anebo takové doklady nebo údaje zatají, a tím umožní nesprávné použití nebo zadržování finančních prostředků z některého takového rozpočtu nebo zmenšení zdrojů některého takového rozpočtu, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

V žádosti policie podle Práva figurují i jména několika členů představenstva firmy ZZN Agro Pelhřimov, která Čapí hnízdo chvíli ovládala. Jde o Zdeňka Kubisku, Jana Platila a Josefa Nenadála. Společnost měli kvůli dotaci účelově vyvést z Agrofertu. Z podílu na podvodu policie podezírá i Luďka Kalivodu a Janu Mayerovou.

Faltýnek je coby tehdejší člen představenstva Agrofertu a ZZN Agro Pelhřimov podezřelý z toho, že umožnil spáchání trestných činů. Podle policie opatřil prostředky a odstranil překážky. „Z titulu toho, že byl v ovládajících společnostech, udělal kroky k tomu, aby se nejdříve změnila forma společnosti na akciovou, zúřadoval prodej členům rodiny Andreje Babiše – a z toho policie vyvozuje jeho odpovědnost,“ doplňuje Klímová.

Lidé prověřovaní v kauze Čapí hnízdo
Zdroj: ČT24

Babiš vinu popírá

Babiš jakoukoliv vinu od počátku popírá. České televizi v reakci na informace Práva řekl, že policejní žádost ještě neviděl, protože je neveřejná. Šokuje ho proto, že ji někdo vynáší a dává novinářům.

„Nevím, co píše policie. Pokud je ale pravda to, na co se mě ptáte, musím to zásadně odmítnout. Nic jsem neorganizoval. Žádné osoby jsem ve vztahu k jakékoliv trestné činnosti, natož v souvislosti s Čapím hnízdem, nikdy nenaváděl, neorganizoval ani neřídil,“ řekl ČT.

Faltýnek zopakoval, že jde o účelovou kauzu, která má poškodit preference ANO. Podrobněji se k ní chce vyjádřit až poté, co se seznámí se spisem od policie: „Zatím jsem ho neviděl. Počkáme na jednání výboru a potom se s ním seznámíme.“ 

Babišovi i Faltýnkovi věřím. Nechce se mi věřit, že by něčeho takového byli schopni.
Ladislav Okleštěk
hejtman Olomouckého kraje a poslanec (ANO)

Oba politiky podpořil v Interview ČT24 i hejtman Olomouckého kraje, poslanec a člen předsednictva ANO Ladislav Okleštěk. Nedovede si podle svých slov představit, že by něco takového způsobili.

Načasování obvinění pár měsíců před volbami pak hejtman považuje za nestandardní. Zatím proto neví, zda by ve sněmovně hlasoval pro vydání: „Nedokážu ještě zodpovědně říct, jak se k tomu postavím. Budu do poslední chvíle zvažovat všechny argumenty pro a proti. Uvidím, co se ještě objeví v mediálním prostoru.“

Méně podezřívavý je poslanec Bronislav Schwarz, i on ale vznáší výhrady. „Dalo se čekat, že se v kauze Čapí hnízdo bude něco dít. Jestli je to načasováno, nebo ne, musí posoudit státní zástupce a myslím, že Andrej Babiš zpochybňuje práci policie. Vadí mi ale, že ve volbách nebudeme vybírat podle programu, ale podle toho, kdo je vinen, kdo ne, koho nám je líto, koho ne. A to je špatně,“ podotkl v Událostech, komentářích.

Okleštěk: Nevěřím, že by Babiš a Faltýnek něco takového udělali (zdroj: ČT24)

Policie podala žádost o vydání obou politiků minulý týden. Sněmovní výbor bude poprvé jednat v pátek 18. srpna. Poslanecká sněmovna by měla o vydání rozhodovat na schůzi, která začne 5. září.

Babiš a Faltýnek čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele.

Díky změně ale získala padesátimilionovou evropskou dotaci určenou pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínky, se farma vrátila zpět mezi firmy Agrofertu, který by na dotaci nedosáhl. Policisté podle Práva do haléře vyčíslili způsobenou škodu na 49 997 443,36 koruny.

Události, komentáře: Andrej Babiš vs. policie (zdroj: ČT24)