„Práce u StB mě bavila.“ Česká televize vypráví Příběhy 20. století

Česká televize vypráví Příběhy 20. století (zdroj: ČT24)

Česká televize chystá nový dokumentární cyklus Příběhy 20. století. První ze šestnácti dílů diváci uvidí už na začátku září. Série představí řadu dosud nezpracovaných příběhů z doby husákovské normalizace. Vypráví osudy lidí, kteří proti komunistickému režimu bojovali, ale přináší také svědectví příslušníků tehdejší Státní bezpečnosti.

Základem Příběhů 20. století jsou výpovědi aktérů i množství archivních materiálů, které ilustrují život v tehdejším Československu. „Chceme postihnout období takzvané normalizace jinak. Východiskem tematicky laděných dílů budou příběhy lidí, které z různých úhlů umožní nahlédnout na způsob života v sedmdesátých a osmdesátých letech, jeho každodennost, smíření i nesmíření s ním, snahu vymanit se z něj i nevyhnutelné prohry,“ prozrazuje kreativní producent Petr Kubica.

„Tvůrci poprvé v českém dokumentu využijí metodu a techniku rozpracovanou slavným americkým dokumentaristou Errolem Morrisem, která je založena na očním kontaktu a soustředěných výpovědích. Bohatství archivního materiálu pak umožní komplexní řez normalizovanou společností,“ pokračuje Petr Kubica.

Příběhy příslušníků StB…

Svůj příběh divákům z očí do očí odvypráví třeba bývalý major StB Jaromír Ulč. Pracoval jako operativec StB, která infiltrovala církve v Československu, na starosti měl nekatolické církve. Vedl agenty a konfidenty v evangelické církvi, Hare Krišna a jiných náboženských společnostech a sektách.

Jaromír Ulč (vlevo) v roce 1987 v Moskvě s kolegy z KGB
Zdroj: Archiv pamětníka/Post Bellum/Paměť národa

„Mě to uspokojovalo a bavilo, komunikace s lidmi a přesvědčování lidí, aby mi řekli to, co potřebuji,“ vzpomíná Jaromír Ulč. Diváci se z první ruky dozvědí třeba, jakými prostředky vydíral evangelické faráře. „Můžeme přijít na nějakou nevěru, můžeme to vyfotit. ‚Potřebujeme vědět tohle a tohle. Neřekneš? Tak zítra to má tvoje manželka na stole‘.“

Příslušníkem StB byl až do revoluce. „Jestli padne jeden režim nebo druhý režim, tak my svou práci budeme dělat stále stejně, akorát to zadání bude jiné,“ tvrdil Ulč. Po roce 1989 začal podnikat v cestovním ruchu a později si pořídil několik pražských vináren. Zemřel roku 2016.

…a příběhy pronásledovaných

Série přináší také výpovědi těch, které komunistický režim stíhal, například příběh hudebníka Davida Kabzana. Státní bezpečnost ho začala sledovat, když mu bylo pouhých sedmnáct let, a to kvůli jeho návštěvám filozofických přednášek v bytě Václava a Olgy Havlových. V lednu 1989 ho příslušník StB při výslechu zbil, aby na něm vynutil svědectví, které Státní bezpečnost hodlala použít v chystaném procesu proti Havlovi.

David Kabzan
Zdroj: Paměť národa

Kabzan však podal trestní oznámení, ve kterém uvedl, že na něm byl podpis výpovědi vynucen násilím. Případ se nakonec dostal před soud až v roce 2014. Bývalý příslušník StB Petr Beran a jeho kolega zapisovatel Kamil Líbal, který byl bití přítomen, byli odsouzeni k podmíněnému trestu.

Režie cyklu Příběhy 20. století se ujali Viktor Portel a Radim Špaček, scénář připravili Adam Drda s Mikulášem Kroupou. Seriál navazuje na projekt Paměť národa, který zaznamenává vzpomínky svědků důležitých historických událostí. Zájemci jich v archivu najdou několik tisíc.

Kromě Příběhů 20. století nabídne podzimní program České televize čtyřicet nových dokumentů, třeba Rodiče napořád nebo Čechoslováci v gulagu. Diváci se dále mohou těšit na pokračování seriálů První republika nebo Soudce AK, zábavnou show Zdravotní test národa nebo oblíbené zahraniční série jako V pasti, Šťastné údolí nebo Viktorie.