Na podzim se na ČT vrací První republika, na mejdan dorazí Trapný padesátky

Seriály První republika, Soudce AK nebo Trapný padesátky, zábavná show Zdravotní test národa, čtyřicet nových dokumentů, třeba Rodiče napořád nebo Čechoslováci v gulagu, nebo oblíbené zahraniční série jako V pasti, Šťastné údolí nebo Viktorie. To vše a desítky dalších pořadů nabídne podzimní program České televize, který se v úterý představil veřejnosti.

Tři nové seriály

Nová řada seriálu Soudce AK přinese řadu zásadních posunů. Na seriálu se tentokrát podíleli čtyři režiséři, z nichž tři jsou držiteli Českých lvů, Robert Sedláček, Bohdan Sláma, Radim Špaček a Petr Marek. Hrdina Adam Klos (David Švehlík), je v nových dílech již soudcem trestního práva, nezabývá se tedy rodinnými či sousedskými spory, ale soudí ty největší zločince. Tvůrci se navíc inspirovali skutečnými zločiny.

V nové sérii se vrací také pokračování První republiky. Děj se posouvá o osm let, tedy do roku 1928, do období, které charakterizuje prudký společenský i technologický pokrok. V pokračování se znovu objevují ústřední postavy první série i nové motivy a noví hrdinové. „Nové díly budou, v mezích žánru, mnohem dynamičtější a akčnější. Doba první republiky je velmi inspirativní, je to doba, která začala řešit mnoho důležitých společenských témat. To vše se v našem seriálu odráží,“ říká režisér Biser Arichtev.

Mezi novými tvářemi První republiky se objeví například Anna Fialová a Brigita Cmuntová, které hrají již dospělé dcery Jaroslava a Kláry Valentových, Stanislav Majer jako tvrdý nekompromisní podnikatel Hans von Lippi nebo Vladimír Polívka coby poručík Jan Andrle.

Třetí novinku České televize představuje komediální seriál režiséra Michala Vajdičky, který vznikl podle scénáře spisovatelky Ireny Obermannové, Trapný padesátky. Objeví se v něm tři výrazné české herečky Alena Mihulová, Klára Melíšková a Pavla Tomicová. Dvanáctidílný seriál chce ukázat, že v padesáti všechno teprve začíná, a že je to pořádný mejdan. Přesně po tom totiž touží seriálové hrdinky Mia, Anča a Ema.

„Padesátka je pro ženu důležitý životní mezník, je to přechodový věk z jedné životní fáze do druhé a je nesmírně zajímavé, jak se dnes tyto ženy mění. Vypadají a chovají se úplně jinak než předešlé generace. Ačkoliv už jsou mnohdy babičkami, cítí se mladé a jsou mladé,“ říká o svém námětu Irena Obermannová.

Česká televize v evropském srovnání vyniká svým důsledným zaměřením na původní tvorbu. Ta dokonce v žánru dramatiky a zábavy představuje čtyřicet procent našeho programu.
Petr Dvořák

„Nadcházející sezona ukazuje, že právě v původních látkách a námětech vnímáme i nadále největší potenciál. Rozhodli jsme se totiž v nových řadách rozvinout vlastní úspěšné projekty, jakými byly První republika a Soudce AK, přinést seriál Trapný padesátky natočený podle scénáře známé české spisovatelky a, což považuji za významné, i na poli zábavy, kde v Česku obvykle dominují zahraniční licence, nabídneme dva původní projekty, Tajemství těla a Zdravotní test národa,“ zve diváky Petr Dvořák. 

Prevence je zábava

V žánru zábavy přichází Česká televize na podzim se dvěma původními formáty, které se shodně zaměřují na zdravotní prevenci a informovanost. Prvním z nich je unikátní experiment v podobě Zdravotního testu národa, který má ambici podat zprávu o skutečném zdravotním stavu české populace. Průvodcem pořadu bude Dalibor Gondík.

„Tematicky je tento pořad vlastně tím, čím se i já poslední dekádu svého života velmi intenzivně zabývám. Denně si měřím tlak, chodím na pravidelné kontroly, snažím se starat o své zdraví. Když se díky našemu pořadu povede něco podobného rozšířit mezi naši populaci, budu nadšen,“ popisuje Dalibor Gondík.

V nových dílech se vrátí i původní velká zábavná show Tajemství těla. „Jsem rád, že se nám podařilo vytvořit pořad, který je užitečný a zároveň baví celou rodinu a v tak vysokém počtu. Reakce dětských diváků nás těší úplně nejvíc. Máme přichystána další dobrodružství, která podstoupí Petr Vacek s Martinem Dejdarem a jejich hosté. Mnohé pokusy si zase budou moci zkusit i naši diváci doma,“ uzavírá kreativní producent Michal Reitler. 

Jak se žije Prasomilům

Česká televize připravila třináct nových dokumentárních seriálů a cyklů. Jedním z nich je projekt režisérky Olgy Špátové Rodiče napořád, ve kterém sleduje těžké osudy dětí bez rodičů. Aktuálním tématem se zabývá i dokumentární seriál Uzamčený svět z teplické věznice, který má za cíl proniknout do životů těch, kteří si odpykávají první trest a kteří se do své současné situace dostali z nedbalosti nebo souhrou nešťastných okolností.

Do neobvyklých situací a míst nahlídne i docusoap Světský o životě lidí, kteří většinu času tráví na pouťových či cirkusových štacích, dokumentární seriál Patrola, představující ty, kteří si jako své poslání zvolili obranu národa, nebo Život ve vzduchu, mapující denní chod letiště.

Řada projektů se obrací k českým dějinám, například k třiceti tisícům nevinných československých občanů, kteří byli od 20. do 50. let dvacátého století vězněni v SSSR. Dokumentární cyklus Čechoslováci v gulagu se opírá i o dosud nepublikované archivními materiály KGB. Šestnáctidílný cyklus Příběhy 20. století zmapuje zase řadu dosud filmově ani historicky nezpracovaných fenoménů, které provázely tzv. normalizaci.

Podzim v České televizi přinese i dokumentární portréty významných osobností. Nejen nové díly GENu, ale i solitérní snímky o Karlu Krylovi očima Vladimíra Merty, Jaroslava Hutky nebo Agnieszky Holland, Richarda Müllera v dokumentu Nepoznaný, Luby Skořepová v časosběrném filmu Sama nebo dokumentární portrét pozoruhodné herečky ve snímku Zapomenutá hvězda Helena Bušová, ale i tenisty Radka Štěpánka.

Dokumentární mix ve vysílání České televize doplní nové díly Českého žurnálu, film Trabantem do posledního dechu nebo dokument Prasomilové o lidech, kteří si pořídili trochu neobvyklého domácího mazlíčka. V nových řadách se vrátí také Bedekr, Hlava rodiny nebo oblíbený Herbář.

Kolekce ze zahraničí

Na obrazovkách se objeví také kolekce oceňovaných zahraničních seriálů, mimo jiné Viktorie, jejíž hlavní představitelce bylo jako součást přípravy na roli dovoleno přečíst tajné deníky britské královny, nebo islandský seriálový hit V pasti (Trapped), který se stal celoevropským fenoménem.

Dalšími zahraničními novinkami ve vysílání budou jeden z nejvýraznějších britských seriálových počinů posledních let Šťastné údolí (Happy Valley) nebo minisérie o legendárním vídeňském Hotelu Sacher od hollywoodského režiséra Roberta Dornhelma, který nyní pro Českou televizi dokončuje minisérii Marie Terezie.

Novinky chystá Art i Déčko

Televize rozšiřuje škálu vzdělávacích pořadů na Déčku. Od podzimu se děti budou učit základy italštiny a němčiny, vzdělají se v klasické hudbě a dozví se, že české dějiny jsou plné bláznivých příběhů. Podzim také přinese pokračování prvního českého sitcomu pro děti o sympatických strašidlech a nesympatické rodině v druhé řadě seriálu Mazalové.

Kulturní program Art pak očekává podzim ve znamení divadla. Fenomenální scény Husa na provázku a Divadlo na Vinohradech se představí u příležitosti výročí obou divadel. Vedle divadla bude mít na Artu svůj tradiční prostor hudba, a to v novém diskuzním pořadu Linka, v němž kytarista Rudy Linka povede dialog se známými osobnostmi hudebního světa. Další pořady se zaměří na světově uznávanou primabalerínu Dariu Klimentovou a další výrazné osobnosti současného umění.

Podzim na ČT art dále přinese další díly již zavedeného cyklu Šumné stopy, v němž se David Vávra tentokrát podívá do Rumunska. Úterní večery budou patřit slavnému finskému režisérovi Aki Kaurismäkimu a šestici jeho snímků vysílaných v původním znění s titulky.