Skladovat semtex v kravíně není trestným činem. Potvrdil to soud v kauze zbrojaře Rudolfa

Zbrojař Martin Rudolf se nedopustil trestného činu, když skladoval přibližně metrák trhaviny semtex. Potvrdil to Krajský soud v Hradci Králové, který projednával stížnost státní zástupkyně Aleny Provazníkové. Ta ji podávala poté, co letos v dubnu Okresní soud v Ústí nad Orlicí v neveřejném jednání rozhodl o zamítnutí obžaloby, která jej vinila z nedovoleného ozbrojování.

Informaci potvrdil mluvčí Okresního soudu v Ústí nad Orlicí Miroslav Trávníček. „Rozhodnutí soudu prvního stupně bylo potvrzeno. Písemné vyhotovení rozhodnutí není doposud k dispozici a nemohu tedy sdělovat více informací,“ uvedl mluvčí Trávníček.

Soud: Úmysl nelze prokázat

Tentýž soud letos v dubnu v rámci předběžného projednání zamítl obžalobu na zbrojaře Martina Rudolfa z nedovoleného ozbrojování. A to i přesto, že vojenský materiál uvedený v obžalobě Rudolfova společnost Multiagro v daném objektu skutečně přechovávala bez potřebného povolení.

„Soud dospěl k závěru, že na základě dosavadního vyšetřování nelze u obžalovaného bez pochybností dovodit, že se takového jednání dopustil úmyslně. To ale trestní zákoník vyžaduje,“ odůvodnil dubnové usnesení soudu Trávníček.

Státní zástupkyně Alena Provazníková proto podala stížnost ke Krajskému soudu v Hradci Králové. Ten ale nyní rozhodl stejně. Případ je tak podstoupen Obvodnímu báňskému úřadu, aby případně posoudil, zda v obžalobě uvedené jednání není přestupkem.

Osm náklaďáků

Případ začal v únoru 2015, kdy úřady při kontrole skladů ve Slatině zjistily, že z pěti prověřovaných objektů byly ve čtyřech skladovány zbraně a střelivo bez kolaudačního rozhodnutí. Policie pak ze Slatiny odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu. Podle Martina Rudolfa zabavila asi dvacet tun materiálu, konkrétně ženijní nálože, jehož součástí byl i semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože.

Martin Rudolf nakonec loni po dlouhých jednáních s úřady získal souhlas stavebního úřadu ve Vysokém Mýtě se změnou užívání objektů. Ten povolil takzvanou rekolaudaci všech pěti budov původně určených pro zemědělskou výrobu na sklad vojenského materiálu.