Zbrojař dobrovolně munici ze Slatiny nevyklidí, žaluje kraj i hejtmana

Zbrojař Martin Rudolf, který ve Slatině u Vysokého Mýta skladuje nelegálně zbraně a munici, odmítá dobrovolně sklady vyklidit. Nařídil mu to přitom stavební úřad a Rudolf neuspěl ani se stížností u soudu. Kvůli sporu už ale podal několik dalších žalob. Jedna míří i na Pardubický kraj – konkrétně na hejtmana Martina Netolického (ČSSD).

Rozhodnutí stavebního úřadu v Holicích je pravomocné. Pokud Rudolf nelegální sklady dobrovolně nevyklidí, zasáhne sám úřad. Majitel společnosti Multiagro, která sklady provozuje, to ale udělat odmítá. Rozhodnutí stavebního úřadu chce ještě zvrátit kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Přijede holický úřad, vezme technické služby a vynosí nám munici ven. To se může stát. Také se ale může stát, že pokud soud rozhodne, že naše žaloba byla oprávněná, budeme chtít náklady po holickém stavebním úřadu,“ řekl. 

Spor s hejtmanem už je v osobní rovině

Rudolf už navíc podal i žaloby proti postupu jiných institucí. Například pardubických hasičů, úřadu v Holicích a Pardubického kraje. S úřady a hejtmanstvím vede spor dlouhodobě, přechází už navíc i do osobní roviny. Na webech svých firem zveřejňuje posměšné texty a parodicky komentované fotografie hejtmana Netolického.

Zbrojař Rudolf se chce soudit s Pardubickým krajem (zdroj: ČT24)

Hejtmana také vyzval k omluvě za výrok, kterým jej a jeho společnost veřejně označil za gaunera, a zároveň požaduje milion a 700 tisíc korun a omluvu jako odškodné za poškození jména svých firem. „Je to záminka, jak hledat další spor mezi účastníky. Jsem přesvědčený, že ta žaloba je nedůvodná. Naopak zvažuji své právní kroky,“ řekl České televizi Netolický.  

Společnost Multiagro vyrábí civilní střelivo a obchoduje se zbraněmi a municí. K těmto účelům má v bývalém zemědělském areálu ve Slatině zkolaudovány tři objekty. Pět skladů ale pro uložení zbraní zkolaudováno nemá, využívat se smějí pouze pro zemědělské účely. Stavební úřad ovšem loni v únoru při kontrole zjistil, že ve čtyřech budovách se zbraně a střelivo neoprávněně skladují.

Martin Netolický
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Místo okamžitě zajistila policie a hasiči část materiálu odvezli na bezpečné místo. Podle Rudolfa zabavili asi dvacet tun zboží, konkrétně ženijní náloživo, jehož součástí je semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože. Policie případ vyšetřuje jako nedovolené ozbrojování a obecné ohrožení. Rudolf tvrdí, že firma má na vše obchodní licenci. Loni ale Český báňský úřad uvedl, že společnost nemá povolení skladovat výbušniny ani je nabývat.

Pokuta za reklamu s popravou

Krajský úřad vede se společnostmi Martina Rudolfa tři správní řízení podle zákona o prevenci závažných havárií, z toho dvě kvůli nepředložení všech požadovaných dokladů. Loni také jeho firmě Zelený sport udělil sankci 75 tisíc korun za reklamu s fotografií ze skutečné popravy humanitárního pracovníka islamisty.