Ke konci července odstřelili myslivci v okolí Zlínska téměř tisíc divočáků

Události: Na Moravě už odstřelili skoro tisícovku divokých prasat (zdroj: ČT24)

Myslivci v oblasti intenzivního odlovu v okolí Zlínska odlovili k poslednímu červencovému dni 992 divočáků. Přitom za poslední týden jich odstřelili 512. Intenzivní odlov probíhá ve snaze zabránit rozšíření afrického moru prasat. U žádného kusu mimo zamořené území chorobu veterináři nezjistili, v zamořené oblasti nemoc potvrdili u 72 divočáků ze 115 uhynulých.

Nejvíc divočáků (238) bylo podle Petra Majera ze Státní veterinární správy (SVS) odstřeleno v okresu Uherské Hradiště, následuje okres Kroměříž s 233 úlovky. „U žádného z odstřelených kusů v oblasti s intenzivním odlovem nebyl africký mor prasat zjištěn,“ konstatoval Majer.

Africký mor prasat se vyskytl v Česku poprvé koncem června. Od té doby veterináři prověřovali 115 nalezených uhynulých zvířat. U 72 z nich zjistili nákazu. Všechny nakažené kusy se přitom našly na okraji Zlína, proto je okres Zlín považován za zamořenou oblast.

Na Zlínsku platí stav ohrožení

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek vyhlásil v pondělí na žádost ministra zemědělství Mariana Jurečky (oba KDU-ČSL) stav nebezpečí, zatím s platností do 29. srpna. Území je vymezeno obcemi Březová, Fryšták, Hrobice, Hvozdná, Lípa, Lukov, Ostrata, Slušovice, Veselá, Zlín a Želechovice nad Dřevnicí. Další rozhodnutí bude podléhat vládě, doplnil Čunek.

Konkrétní opatření se budou týkat katastrů několika měst a obcí na Zlínsku. Mimořádný stav umožní zamořené území lépe chránit a zabránit tomu, aby nakažení divočáci migrovali z ohniska nákazy. Zároveň má zabránit divokým prasatům z okolí vstupu do zasažené oblasti.

Divoká prasata v ohnisku nákazy, která neuhynou na africký mor, budou podle Čunka odchytávána do klecí. „Chceme, aby se v tomto prostoru nestřílelo, aby prasata v šoku nepřebíhala a neroznášela mor mimo toto území,“ řekl Čunek.

Střílí se i jinde po republice

Intenzivnější odstřel se ale netýká jen východní Moravy, na Karlovarsku začali myslivci s postupným odstřelem přemnožené černé zvěře už v dubnu. „Kvóty na odstřel nejsou žádné. Je známé, že prasata jsou přemnožená, a je žádoucí dostat stav na přiměřený,“ uvedla ředitelka Krajské veterinární správy Karlovarského kraje Mária Slepičková.

Znamená to v praxi, že myslivci nemusejí při odstřelu brát ohled na pohlaví ani věk divokého prasete. Také mohou používat jindy zakázané prostředky, jako jsou zaměřovače a reflektory. Tisícikorunu za každého zabitého divočáka ale dostávají jen na východě Moravy.