Nemocnice mají o prázdninách málo krve. Shání ji už i na internetu

Některé nemocnice se během letních prázdnin znovu potýkají s nedostatkem krve. Pacientů, kteří ji potřebují, přibývá například kvůli automobilovým nehodám. Dárci se ale shánějí hůř. Brněnská fakultní nemocnice už proto hledá novou krev i na internetu.

Do brněnské fakultní nemocnice přivážejí záchranáři většinu vážně zraněných lidí na jižní Moravě. Během prázdnin počet úrazů roste a s tím i spotřeba krve. Sehnat ale pravidelné dárce v době dovolených je mnohdy obtížné.

„Dárci, kteří chodí do práce a jsou v Brně, zase zastupují své kolegy a jsou z práce neuvolnitelní,“ vysvětluje letní potíže primářka Transfuzního a tkáňového oddělení FN Brno Hana Lejdarová.

Nemocnice prosí o pomoc. O prázdninách mají nedostatek krve (zdroj: ČT24)

V Brně proto výpadek dočasně vyřešili pomocí sociálních sítí, kde požádali o pomoc. Během několika dnů do nemocnice přišly desítky dárců a většina z nich vůbec poprvé. „Díky tomu se podařilo asi během dvou dní stav zase uvést do normálu,“ poznamenala Lejdarová. 

Horší je ale situace například v plzeňské fakultní nemocnici, kde je nedostatek dárců skupin 0, A a B s Rh negativním faktorem. Pro naplnění chladicích boxů by muselo do týdne přijít kolem stovky dárců.