Zákaz kouření a hluku se festivalů netýká, EET ale někteří prodejci mít musí

Události: Zákaz kouření ani hluku se festivalů netýká, EET jen některých prodejců (zdroj: ČT24)

Desítky hudebních festivalů pod širým nebem jsou už tradiční součástí léta. Letos ale pořadatele čekají některé změny kvůli novým pravidlům – jde především o protikuřácký zákon a elektronickou evidenci tržeb. Naopak řešit už oproti dřívějšku nemusí nadměrný hluk.

Protikuřácký zákon se festivalů prakticky netýká. Kouřit se může na otevřeném prostranství, ale i ve stanech, které jsou provizorní stavbou. „Nedokážu si vůbec představit, jak by to bylo, kdybychom měli uhlídat 25 tisíc lidí, aby nekouřili na otevřeném prostranství,“ říká pořadatel Masters of Rock Jiří Daron.

Všechny nápoje čepují prodejci do plastových kelímků. Právě to je důvod, proč se jich zatím netýká elektronická evidence tržeb. „Zjišťoval jsem to, byl jsem přímo na finančním úřadě, kde jsem se informoval, jak mám postupovat. A tam mně řekli, že pokud prodáváme nápoje s sebou, tak se nás to týká až v další vlně,“ vysvětluje prodejce. Stánkaři tak ušetří peníze, návštěvníci čas.

EET prodejci nemají nebo jim nefunguje

Pokud se jedná o cigarety nebo třeba přeprodávané výrobky – jako suvenýry a oblečení – elektronickou kasu by prodejci mít měli. Z oslovených prodejců ji ale většina neměla – o důvodech buď nechtěli mluvit, nebo mysleli, že se jich EET netýká. A tam, kde ji měli, obvykle hned na začátku přestala fungovat.

„Máme kasu na telefonu, kde si klikneme na aplikaci E-kasa, kterou poskytuje O2, ale bohužel tady nám nejede. Z nějakého důvodu to nefunguje. Na infolince nám to neberou,“ popisuje zkušenosti prodejce a dodává, že jinde mu prý kasa fungovala. Výpadek signálu přičítá velkému počtu návštěvníků.

Podle Finanční správy ale slabý signál není omluvou pro nevydání účtenky. Prodejce ji musí vystavit alespoň v základní podobě a faktury by měly zůstat v paměti systému.

  • Hrady.cz: 14. července – 2. září
  • Colours of Ostrava: 19.–22. července 
  • Benátská: 27.–30. července
  • Brutal Assault: 9.–12. srpna
  • Hip Hop Kemp: 17.–19. srpna
  • Trutnov Open Air: letos se nekoná

Za hluk už pokuty nebudou

Naopak překračování hladiny hluku už pořadatelé festivalů řešit nemusí. Například právě začínající festival Mighty Sounds s tím měl v minulosti často problémy. Na hluk si v minulých letech stěžovali obyvatelé okolních domů. Následovalo měření a pokuty za překročení limitu během hlasitějších koncertů celkem za téměř 1,5 milionu korun.

Poslední půlmilionovou pokutu už díky rozhodnutí Nejvyššího soudu festival platit nemusel. Stěžovat si totiž začali i sami organizátoři – na podobu zákona. A dosáhli změny, díky ní se už hudba provozovaná venku nepovažuje za hluk.

Nadměrný hluk už pořadatelé festivalů řešit nemusí (ilustrační foto)
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Třídenní festival, na kterém se vystřídá 120 interpretů a kde se čeká až 12 tisíc návštěvníků, tak opět potrápí obyvatele nedalekého Tábora a Sezimova Ústí. V jedné z nejbližších ulic při minulých ročnících hygienici naměřili přes 60 dB, což je, jako kdyby člověk zblízka poslouchal zapnutou myčku nádobí.

Město sice může délku koncertů omezit vyhláškou, Tábor k tomu ale zatím nevidí důvod. „Mně přijde, že daleko větší problém dneška jsou sekačky a každý týden nebo obden se opakující diskotéky,“ míní starosta Tábora Jiří Fišer (Tábor 2020).

Omluva ve formě vstupenek

Organizátoři už dlouho před začátkem festivalu jednali s okolními obcemi i obyvateli. Vzájemně si chtějí vyjít vstříc. Při stavění techniky proto pečlivě ladili všechny maličkosti. „Snažíme se, aby pódia směřovala tam, kde nejsou obytné zóny,“ popsala mluvčí festivalu.

„Není nám to jedno, snažíme se, abychom vyšli vstříc nějakým požadavkům nebo stížnostem. Ale zároveň věříme, že hudební akce nemůže být úplně potichu,“ říká mluvčí festivalu Mighty Sounds Markéta Štechová. Obyvatelé domů nejblíže u letiště, kde se akce koná, proto získají jako omluvu od organizátorů vstupenky zdarma.