Armáda si v příštích letech pořídí nové raketomety i děla

Ministerstvo obrany nakoupí nové přenosné protiletadlové raketomety RBS-70NG. Šestnáct odpalovacích zařízení bude stát podle předpokladů zhruba miliardu korun bez DPH. V příštích třech letech je dodá švédská firma Saab Dynamics AB. Kromě toho armáda zmodernizuje 33 samohybných houfnic Dana a nakoupí 17 nových děl.

Zakázka na nové raketomety představuje podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) jednu z podstatných součástí české protivzdušné obrany. „Je pro naše vojáky ze Strakonic. V současnosti používáme 16 těchto komponentů, dalších 16 chceme nakoupit,“ řekl novinářům ministr.

Předmětem zakázky je nákup 16 odpalovacích zařízení RBS-70NG a dalšího materiálu. Nahradit mají technicky zastaralou protiletadlovou techniku pozemní protivzdušné obrany, raketový komplet S-10M ruské výroby. „Tím bychom se definitivně zbavili zastaralé sovětské techniky,“ konstatoval Stropnický.

Česká armáda již ve výzbroji starší RBS-70 má, nová technika by měla tyto zbraně podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka doplnit. I starší protiletadlové komplety spolupracují se zavedeným automatizovaným systémem velení a řízení palby pozemní protivzdušné ochrany.

Samohybné houfnice projdou modernizací

V otázce modernizace samohybných houfnic DANA sáhlo ministerstvo ke kompromisu. Původně totiž zvažovalo nákup 50 nových děl, která by měla shodnou ráži i munici se spojenci v NATO. Jenže to by bylo příliš drahé. 

„Pokud bychom pořídili všechna děla v počtu zhruba 50 kusů ve standardech NATO, tak jsme ve financích někde kolem deseti miliard. To je skutečně velká částka,“ řekl Stropnický. Navíc by podle něj přechod na jiný typ houfnic znamenal nutnost odepsání munice v hodnotě zhruba 3,6 miliardy korun. 

Proto se podle něj ministerstvo rozhodlo pro kompromisní řešení, kdy nakoupí 17 nových děl a 33 jich nechá modernizovat. „Znamená to také práci pro náš zbrojní průmysl,“ podotkl.

Samohybná kanonová houfnice 152 mm ShKH vz. 77 Dana byla vyvinuta již v 70. letech, jde proto o zastaralý bojový prostředek. O nutnosti výměny či modernizace se mluví již několik let.

První zmodernizovanou houfnici by měla armáda dostat příští rok. Stroje by měly být zásadně upraveny, budou například dovybaveny navigačním systémem, dostanou nový motor, poloautomatizovaný systém řazení nebo novou kabinu s balistickou ochranou. Získají také radiostanice Harris, nový navigační systém nebo granátomet kouřových granátů.