Silné bouřky s krupobitím zasáhly střední a jižní Moravu, hasiči měli přes sto výjezdů

Silné bouřky s přívaly vody v pondělí večer zasáhly především střední a jižní Moravu. Nejvíce práce měli hasiči na Olomoucku a Prostějovsku, kde zaznamenali přes sto výjezdů. Voda působila potíže i v Brně a okolí nebo na Blanensku.

„Hasiči na Prostějovsku stále odstraňují následky řádění bouřek. Na požární stanici v Prostějově zasedá pracovní skupina krizového štábu, která celou situaci řeší,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková kolem 23. hodiny. 

V terénu byly podle ní desítky hasičů, kteří se snažili pomoct postiženým obyvatelům. Museli zejména odčerpávat vodu ze zatopených sklepů či komunikací a odstraňovat popadané stromy. V kraji měli kvůli bouřce přes sto výjezdů.

V Prostějově voda zaplavila několik ulic i náměstí T. G. Masaryka. Problémy byly i v okolních obcích. V Mostkovicích kroupy rozbily střechu domu a v místním kempu spadl strom mezi stany. Nikoho nezranil, podle hasičů ale hrozí pád dalších stromů.

V Krasicích po bouřce hrozí rozlití vody z místního rybníka a ulicemi Smržic se valila voda, která přitekla zřejmě z okolních polí. Do obou obcí hasiči přivezli pytle s pískem, s jejichž pomocí se snaží ochránit domy před vodou. V několika obcích voda zatopila sklepy.

Ve Smržicích voda večer začala opadat, na jiných místech se podle Hacsikové stále drží na vysoké hladině. „V některých objektech, jako jsou sklepy, kotelny a níže položené místnosti, bylo deset až 20 centimetrů vody, jinde hladina dosáhla výšky až jednoho metru. Na mnoha místech si situaci vyřešili sami majitelé, kteří si vodu ze sklepů odčerpali, jinde kanalizací plynule odtekla pryč,“ řekla mluvčí hasičů.

Z Prostějovska se bouřka přesunula na Olomoucko. „Hasiči odstraňovali spadlé stromy a větve v Příkazích a v Doloplazech ve směru na Kocourovec,“ řekla mluvčí Hacsiková. Vodu už ale nikde čerpat nemuseli. Na Šumpersku, Jesenicku a Přerovsku kvůli bouřce vyjíždět nemuseli.

V Brně zaplavila voda silnice

V Jihomoravském kraji měli večer hasiči kvůli bouřkám přes třicet výjezdů. Nejvíce událostí případů museli hasiči řešit přímo v Brně, k desítce se blížil počet výjezdů i v okrese Brno-venkov a na Blanensku.

„Na Blanensku se jednalo především o odstraňování stromů z komunikací. V Brně hasiči čerpali zatopené komunikace a sklepy,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Příkaský. Až 40 centimetrů vody stálo například v ulicích Jedovnická nebo Podruhova. 

Výstraha před bouřkami platila pro české kraje do pondělních 23 hodin, na Moravě pak do 2 hodin v noci na úterý. Večer meteorologové vydali krátkodobou výstrahu před silnými bouřkami pro některé části Moravy a Slezska. Očekávají, že deště sníží riziko požárů, které dosud hrozí na jihu Moravy a ve východní části Kraje Vysočina.