Změna příspěvku na živobytí: Místo peněz poukázky na nákup potravin

V poukázkách vyplatil úřad asi 81 tisíc dávek (zdroj: ČT24)

Na začátku června začala plynout půlroční lhůta do změny, která čeká příjemce příspěvku na živobytí. Ti místo peněz dostanou i poukázky na nákup potravin, drogistického a dalšího základního zboží. O tom, kolik kdo dostane v hotovosti a kolik ve stravenkách, rozhodne úřad práce. Podobnou pravomoc má už v současnosti, nefunguje ale plošně.

Úřad uděluje v současnosti stravenky těm, u kterých má obavu, že by peníze například utratili za alkohol nebo prohráli v hernách. Nově platí, že ti, co čerpají příspěvek na živobytí déle než půl roku, začnou část z něj dostávat také v poukázkách.

Za poukázky si pak lidé můžou koupit jídlo, základní drogerii nebo třeba školní potřeby pro děti. „Poukázky je možné využít k zajištění základních životních podmínek. Rozhodně není možné využít je k nákupu tabákových výrobků nebo alkoholu,“ doplnila mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Výměnu peněz za stravenky zavedl už před deseti lety například Litvínov. Nezaměstnaní tam proti nim ale už několikrát protestovali. Postupně začali někteří příjemci dávek měnit stravenky za peníze. Za poukázku na sto korun dostali padesát korun do ruky. Podle kritiků problém nezmizel ani teď.

„Není to masivní jev, ale vyskytuje se. Ale tím, že tento nový prvek bude nyní plošný, tak si myslíme, že se to nebezpečí zneužívání zvýší,“ varoval ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek.

V Česku je bez místa asi 308 tisíc osob

Stravenky místo peněz zatím dostává více než třetina příjemců. Jen za loňský rok vyplatily úřady práce v poukázkách téměř 81 tisíc dávek v hodnotě vyšší než 133 milionů korun.
„I když ten zákon zavádí jakousi plošnost, tak přeci jenom mezi příjemci dávek pomoci v hmotné nouzi jsou osoby, které nemají větší problémy s hospodařením,“ doplnila ředitelka odboru nepojistných sociálních a rodinných dávek MPSV Kateřina Jirková. Jim by měl podle ministerstva úřad dávat co nejvíce hotovosti.

Nejvíce dávek vyplatily za minulý rok úřady v Ústeckém, Moravskoslezském a Středočeském kraji. V Moravskoslezském a Ústeckém kraji je také spolu s Karlovarským krajem evidováno nejvíce dlouhodobě nezaměstnaných. Celkem je v Česku bez místa asi 308 tisíc osob, zhruba třetina z nich nemá práci déle než dva roky. Průměrné délka nezaměstnanosti je v České republice podle statistik 740 dnů.