Děšťovka je trnem v oku vodohospodářům: Kvůli dotacím možná zvednou stočné

Lidé mohou získat dotaci na zalévání či splachování dešťovou vodou (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí nedávno spustilo pilotní program Dešťovka, ve kterém rozdělovalo 100 milionů korun na využití dešťové vody třeba k zalévání nebo splachování. Zájem mezi lidmi byl obrovský, proto se chystá druhé kolo projektu. Vodárenské společnosti už jsou ale nadšené méně. Podle nich není jasné, kolik takové vody bude přitékat do čistíren odpadních vod. Uvažují proto, že paušálně zvýší stočné.

„Pakliže ji budeme využívat například pro splachování, musíme ji nejdříve předčistit, musíme mít separátní rozvod vody a tam už ta návratnost není,“ upozorňuje ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Oldřich Vlasák.

Dešťovou vodu sice majitelé rodinných domů získají zdarma a z přírodních zdrojů. Pak ale stejně půjde do obecních kanalizačních sítí a skončí v čistírnách odpadních vod.

Jejich zřizovatelům se nelíbí, že nikdo teď neví, kolik přírodní vody tam bude nově přitékat. Proto uvažují o plošném zvýšení stočného.

Ministr Brabec: V létě by mohla být vypsána další výzva

Ministerstvo životního prostředí spustilo pilotní kolo programu Dešťovka koncem letošního května. Lidé ale vyčerpali vyčleněných 100 milionů během 28 hodin. Celkem podali 2279 žádostí za 110 milionů, navíc zůstalo dalších asi 3300 žádostí rozpracováno v systému.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že by v létě mohla být vypsána další výzva, ve které bude znovu 100 milionů korun. Peníze se ale začnou zřejmě rozdělovat až v srpnu. Ministr navíc doufá ve vypsání programu i v příštích letech.

V pilotním kole byl největší zájem o peníze na dešťovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady. O tento systém si zažádalo přes 1700 domácností, stát mezi ně přerozdělí 79 milionů korun.

  • Dotace z programu mohou čerpat vlastníci i stavebníci všech obytných domů s výjimkou rekreačních.
  • Stát podpoří zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady, akumulaci srážkové vody pro splachování záchodů a využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové.
  • Nejjednodušší část programu na využití srážkové vody pouze na zálivku zahrady však bude dotována jen v místech výrazně postižených suchem. Patří sem obce na Frýdecko-Místecku, Vysočině a na Znojemsku.