Bartoš: Přes transparentnost vlak nejede. Prosazovat ji chceme z vlády i z opozice

Předseda Pirátů Ivan Bartoš hostem OVM (zdroj: ČT24)

Máme jasnou povolební strategii, s kým bychom do koalice šli a proč. Od potenciálního koaličního partnera bychom vyžadovali splnění našich pravidel, zejména zavedení skutečné transparentnosti politiky. V Otázkách Václava Moravce to řekl předseda České pirátské strany Ivan Bartoš, který byl po odřeknutí účasti předsedy hnutí ANO Andreje Babiše jediným hostem duelu OVM. „Vypadá to tak, že Babiš se Bartoše bojí,“ komentoval vzniklou situaci předseda Pirátů.

Bartoš v případě úspěchu Pirátů ve sněmovních volbách nevylučuje, že může nastat obdobná situace jako po volbách do pražského zastupitelstva v roce 2014, kdy byla Pirátům nabízena účast v koalici, ti ji ale odmítli.

„Máme jasnou povolební strategii, která se schvaluje, kde jsou podmínky, kterými definujeme, s kým bychom do koalice šli a proč a co jsou ty bloky. Vyžadujeme tam splnění jasných pravidel, která chceme, aby ten potenciální koaliční partner naplnil,“ řekl Bartoš.

Jako vůbec nejdůležitější vnímá předseda Pirátů skutečné zavedení transparentnosti politiky, jako tomu bylo v případě zákona o registru smluv, ale i transparentnosti politických stran nebo jejich účtů. „To je ta transparentnost, o které tady každý osm let mluví, ale nikdo ji nerealizoval a ve finále jednal proti ní,“ dodal Bartoš s tím, že transparentní politiku by Piráti razili jak z lavic vládních, tak i těch opozičních.

Volební výsledky Pirátů
Zdroj: ČT24

Piráti by také chtěli vyvolat u politických stran jakousi sebereflexi. „Jsou tam furt ti samí lidé, kteří tady dvacet let dělají politiku, ne-li třicet. A my bychom chtěli, pokud bychom do toho mohli mluvit, když by se sestavovala vláda, aby tam skutečně byli lidi, kteří mají, řekněme, čistý politický profil a nejsou propojeni na byznys,“ řekl Bartoš s poukazem na pravomocně odsouzeného předsedu pražského klubu zastupitelů ČSSD Karla Březinu.

Když řekneme, že přes něco nejede vlak, tak přes to vlak nejede. Myslím, že to by si měli lidé odnést o Pirátech. My jsme osm let stranu budovali, založili ji na těchto pravidlech a ani o krok jsme z toho necouvli. Takže když nás na ně lidi pustí, tak my to prostě nevyměníme za nějaké trafiky nebo pašalíky. A Praha ukázala, že jsme zásadoví, protože nabídky jsme dostali, a řekli jsme jasné ne.
Ivan Bartoš
předseda České pirátské strany v OVM

E-government je úřad z domova, nikoliv šikanózní EET

Jedním z velkých témat Pirátů do sněmovních voleb je mimo jiné i konec takzvané digitální totality. Podle Bartoše je nebezpečné jakékoliv systematické shromažďování dat, a to zejména v dnešní době hackerských útoků.

„E-government není šikanózní EET, ale je to úřad z domova. Je to něco, co člověku ulehčí práci a pomůže redukovat úřednickou práci tam, kde nedává smysl,“ říká.

„Všichni ti politici hovoří o nějakém e-governmentu, ale je vidět, že vlastně nerozumí propojování informací, které tam najednou dávají celý obraz o životě každého jednoho z nás,“ sdělil Bartoš. Doplnil, že Piráti jsou odborníci na tyto technologie, kteří přišli s vlastní koncepcí e-governmentu. Právě odborníci na IT podle něj v českých vládách dlouhodobě chybí.

Volební výsledky Pirátů
Zdroj: ČT24

Babiš se rozhodl, že bude dělat teleshopping, ne diskutovat

„Pan Babiš je velmi silný v kramflecích, když on řídí diskusi, když on kontroluje, co říká, jak to říká, jak to má vyznít, on a celý jeho tým. Dlouhodobě je vidět, když pan Babiš je pozván do nějaké debaty, která mu není příjemná, nebo kde má někoho, kdo třeba těm problémům více rozumí než on, tak jemu ta konfrontace prostě nevyhovuje,“ řekl Bartoš k Babišově neúčasti v diskusním pořadu ČT.

„On tím ztrácí politické body, které si za své peníze buduje v rámci své kampaně a evidentně prostě vsadil na kartu, že bude v rámci své kampaně dělat teleshopping. Do debaty nad seriózními tématy, kde by měl vysvětlovat, nebo tu svoji vizi představit jinak než že ji nasype do lidí přes internet a na své tour po České republice, tak se asi bojí, není mu to příjemné,“ dodal předseda Pirátů.

Místo vyhrazené pro předsedu hnutí ANO Andreje Babiše v OVM
Zdroj: ČT24

Účast v Otázkách Václava Moravce podle moderátora Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny. Předseda hnutí ANO v neděli pro ČTK uvedl, že se konfrontace nebojí.

„EET rušit nechceme, pouze ji revidovat“

„My s Piráty sledujeme vývoj velké české politiky, a když se nám něco nelíbí, tak konfrontujeme, ať je to pan Ťok, ať je to ministr Pelikán, tak i pana Babiše. On vždycky jakoby vyslyší, a můžou to potvrdit i lidé z odborné sféry, pozve si ty lidi na konzultace, dá si to třeba i na Facebook, ale nezařídí se podle toho žádným způsobem,“ popsal Bartoš jednání s Andrejem Babišem coby ministrem financí ohledně výhrad Pirátů k EET.

Ti by podle Bartoše chtěli zastavit druhou a třetí vlnu EET a současně zrevidovat vlnu první. „Celá ta příprava EET byla spíše PRová, založena na špatných informacích, dokážu teď tvrdit, že i na lživých informacích, přínos není diskutabilní, přínos není, jak byl slibovaný,“ řekl s odkazem na stále populárnější e-shopy či farmářské trhy.

„My nejsme populisti, nebijeme se do prsou: zrušíme EET sakum prdum jako třeba v současné chvíli ODS, ale už váhají i koaliční partneři… My když jsme jednou zásadoví jako Piráti, tak jsme zásadoví vždy,“ dodal Bartoš.