Policie začíná používat sociální sítě. Je to fenomén, říká policejní prezident

Česká policie už má svůj oficiální profil na Facebooku, Twitteru a YouTube. Prostřednictvím sociálních sítí chtějí policisté oslovit širší veřejnost, přímo komunikovat s občany a oslovovat zájemce o práci policisty. Hasiči, záchranáři nebo vojáci už přes tyto sítě informují delší dobu. V zahraničí je běžné, že bezpečnostní složky využívají sociální sítě například při teroristických útocích či jiných mimořádných situacích.

„Sociální sítě jsou fenoménem současné doby a prostředkem ke komunikaci využívaným podstatnou částí nejen české společnosti. Policie České republiky nemůže stát bokem a jako moderní bezpečnostní sbor se tak počínaje dneškem aktivně zapojí do tohoto prostředí,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán upozornil, že profily neslouží k podávání trestních oznámení. Lidé je také nemají používat jako prostředek komunikace v případě bezprostředního ohrožení zdraví či života, k čemuž slouží tísňová linka 158.

Na videokanálu YouTube najdou zájemci policejní klipy a videozáznamy, které představují práci policistů nebo jsou zaměřeny na prevenci. Profil na Facebooku chce policie využít ke sdílení informací z policejního života a preventivních informací, případně k oslovení uchazečů o práci u policejního sboru.

„Na převážně zpravodajské sociální síti Twitter budeme postupně sdílet informace vztahující se k bezpečnostním opatřením, bezpečnostní situaci, případně k situaci v silničním provozu,“ dodal Bocán.

Policie své účty zřídila už koncem loňského roku. Nyní ale oznámila, že je začne aktivně používat. Na Twitteru je tak dosud jediný příspěvek: „Tweet nenahrazuje klasické oznámení, které můžete učinit na kterémkoliv oddělení Policie České republiky http://www.policie.cz/kontakty“. 

Na všech profilech podle Bocána platí pravidla pro diskusi podobná jako u jiných institucí, nepřijatelné jsou tedy například nadávky nebo urážky.