35 stupňů Celsia udělalo z úterý nejteplejší den v roce. Vedra vydrží celý týden

Události ČT: Do Česka dorazila tropická vedra (zdroj: ČT24)

Letošní 20. červen představuje s téměř 35 stupni zatím nejteplejším den roku. Nejvíce naměřili v Dobřichovicích u Prahy, a to 34,9 stupně Celsia. Čtvrtek ale může být podle meteorologů ještě teplejší. Tropické teploty mají panovat celý týden.

V Ústeckém a Jihomoravském kraji kvůli přetrvávajícímu suchu dál hrozí nebezpečí požárů a ani přeháňky nebo bouřky, které by se mohly objevit v úterý večer a ve středu, ho nijak výrazně nesníží. Velmi vysoké teploty vydrží, nejteplejším dnem týdne má být čtvrtek, až 35 stupňů. Kvůli vysoké koncentraci přízemního ozonu platí v Ústeckém kraji i smogová situace.

Teploty blízko tropické třicítky potrvají nejméně týden. Bude převážně polojasno, přeháňky nebo bouřky se objeví spíše ojediněle.

Devadesátka ČT24: Prognózy ohledně sucha jsou velmi vážné (zdroj: ČT24)

„V úterý do střední Evropy vyvrcholí příliv teplého vzduchu od jihu. V noci na středu bude od severozápadu postupovat přes naše území nevýrazná studená fronta. Za ní se bude přes střední Evropu přesouvat k jihovýchodu oblast vyššího tlaku vzduchu a na našem území bude pokračovat teplé a suché počasí,“ uvedli meteorologové.

Modely, které využíváme k prognózám, mají určitou předpovědní hodnotu, kde se ukazuje, že situace by mohla být velmi, velmi kritická. Sucho jde ale ruku v ruce s povodněmi. Může se tedy velmi dobře stát, že za pár týdnů můžeme v České republice řešit povodňovou situaci, protože klima jednoduše není v pořádku.
Michal Marek
ředitel Centra výzkumu globální změny

Jejich výstraha před vysokými teplotami platí pro Prahu a nižší polohy Středočeského, Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského, Libereckého, Ústeckého a Jihomoravského kraje od úterního poledne do 20 hodin.

Meteorologové proto varují před přehřátím a dehydratací. Lidé by v poledních a odpoledních hodinách měli omezit tělesnou zátěž a neměli by chodit na přímé slunce. Měli by víc pít, hlavně neslazené nealkoholické nápoje bez kofeinu. Před sluncem by se měli chránit slunečními brýlemi, pokrývkami hlavy a měli by používat opalovací prostředky s vysokým ochranným faktorem.

Výstraha před vysokými teplotami
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Na jižní Moravě a v Ústeckém kraji navíc vyhlásili výstrahu před požáry. Lidé by tak neměli rozdělávat ohně v přírodě, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem nebo používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Sucho už zastavuje přívozy

Týdny trvající teplé a suché počasí už má vliv i na lodní dopravu. Kvůli nízké hladině Labe se v úterý zastavil přívoz v Dolním Žlebu na Děčínsku. Deset centimetrů zbývá, než se zastaví i přívoz mezi Velkým Březnem a Neštědicemi na Ústecku.

iReportér: Nízká hladina Labe v Ústí nad Labem (zdroj: Vojtěch Douda)

Suchou nohou teď lze pod střekovskými zdymadly dojít až doprostřed řeky. Hladina Labe v Ústí nad Labem v poledne byla ve výšce 136 centimetrů, stav hodnotí Povodí Labe jako sucho. Severočeské vodovody a kanalizace se připravují na případné zásobování obcí pitnou vodou pomocí cisteren.