Tragický pátek i sobota. Na silnicích zemřelo za 24 hodin sedm lidí

Za 24 hodin zemřelo na na českých silnicích nejméně sedm lidí. V pátek odpoledne jich přišlo o život pět, další dva zahynuli při dopravních nehodách v sobotu brzy ráno. Většinou šlo o jednotlivé nehody osobních aut, zahynul však také chodec, kterého srazil traktor. Po jedné z ranních tragických nehod byly déle než čtyři hodiny uzavřené sjezdy z dálnice D1 na Lipník nad Bečvou.

V sobotu zemřeli dva lidé již brzy ráno při dvou nehodách, které se staly krátce po sobě na různých místech Olomouckého kraje. Nejprve se před půl šestou střetla dvě osobní auta na silnici I/47 u Lipníku nad Bečvou. Jedno auto mělo zničenou kabinu, druhé se převrátilo a zůstalo ležet na střeše. Při nehodě zahynul jeden člověk, další dva utrpěli zranění.

Místo, kde se tragická nehoda stala, policisté na čtyři hodiny uzavřeli. Kromě samotné silnice I/47 se uzavírka dotkla také dálniční křižovatky, kde přechází D35 v D1. Nebylo možné sjíždět na Lipník. Uzavírka skončila až před desátou hodinou.

Sotva půl hodiny po první tragické nehodě se stala další. U Dětkovic na Prostějovsku narazilo osobní auto do stromu. „V autě cestoval pouze řidič, který střet nepřežil,“ uvedla mluvčí hasičského sboru Vladimíra Hacsiková.

České silnice mají za sebou nejtragičtější hodiny letošního roku (zdroj: ČT24)

V pátek odpoledne se stalo dalších pět nehod

Za 24 hodin od pátečního odpoledne se tak počet obětí dopravních nehod zvýšil na sedm. Již v pátek se stalo dalších pět tragických nehod. První krátce po poledni, kdy u Lesinky na Chebsku zahynula řidička osobního auta, které vyjelo ze silnice. „Devětapadesátiletá řidička z nezjištěných příčin vjela do protisměru, vyjela ze silnice a narazila do stromu, od kterého se vozidlo odrazilo a zůstalo stát převrácené na střeše v příkopu u silnice,“ popsala policejní mluvčí Kateřina Böhmová.

Ve tři odpoledne se srazila dvě osobní auta u Frýdku-Místku, při střetu zahynula v jednom z nich žena, která seděla na místě spolujezdce. Do auta, kterým jela, narazilo jiné, které dostalo smyk. Zatímco v neovladatelném vozidle neutrpěl zranění řidič ani nezletilé dítě, které jelo s ním, ve druhém voze byly následky závažné. Kromě spolujezdkyně, která zahynula, v něm byl sedmasedmdesátiletý řidič, který utrpěl zranění a záchranáři ho převezli do nemocnice.

Kolem půl čtvrté odpoledne potom přišel o život starší chodec, kterého v Jedomělicích na Kladensku srazil traktor. „Zranění seniora byla neslučitelná se životem,“ uvedla policejní mluvčí Monika Schindlová. Co přesně se stalo, není zatím jasné, policisté pouze vědí, že řidič traktoru nebyl opilý.

Večer se pak staly dvě smrtelné nehody na Vysočině. Na staré brněnské silnici u Velkého Meziříčí se stala velmi vážná nehoda. Srazila se dvě vozidla, jeden člověk zemřel a dalších šest utrpělo zranění. Podle policie šlo o čelní střet, kdy se jedenadvacetiletý řidič BMW, ve kterém byli čtyři lidé, pokusil předjet kolonu aut a narazil do protijedoucího vozu Hyundai. V něm byli tři lidé včetně řidiče, který zahynul. Mladík, který řídil BMW, byl za volantem i přesto, že mu byl již dříve zadržen řidičský průkaz.

U Přibyslavic na Třebíčsku krátce poté zahynul řidič motocyklu, jenž v zatáčce nezvládl řízení, vyjel do protisměru a do silničního příkopu, kde narazil do stromu. Policisté na místě zjistili, že havarovaný motocykl nebyl zapsán do registru silničních vozidel a neměl značku.

Tragický červen

Protože do páteční statistiky policie ještě započítala půlnoční nehodu motocyklu, při které zemřel její řidič, který jel bez přilby a narazil do plotu u silnice, skončil pátek s šesti smrtelnými nehodami jako jeden z nejhorších dnů letošního roku. Období od pátečního do sobotního rána je potom ještě horší, o život přišlo sedm lidí. Část nehod se stala za zhoršeného počasí, například na Přerovsku kolem půl šesté, kdy se stala nehoda u Lipníku, pršelo. Po dešti bylo také večer na Vysočině.

Podle Pavla Čížka z oddělení Besip ministerstva dopravy může ke zvýšenému počtu vážných nehod přispívat i stres. „Ve stresu začíná řidič jednat zkratkovitě, nedbá na pravidla. To zvyšuje pravděpodobnost dopravní nehody,“ podotkl. Řidiči by proto měli vyrážet s dostatečným předstihem, aby je čas netlačil, když se ocitnou například v koloně.

Ať už při pohledu na páteční statistiku s šesti mrtvými nebo na údaj od pátečního odpoledne do sobotního rána, kdy přišlo o život sedm lidí, jde o nejhorší letošní den. Například za celé Velikonoce se na silnici stalo stejné množství tragických nehod jako nyní jen v pátek. V květnu byl nejhorší druhý den měsíce, kdy při dopravních nehodách zahynulo pět lidí.

Dosavadní nehodové statistiky ostatně dávaly naději, že se bezpečnost na českých silnicích opět nepatrně zvedne. Červen ale tyto naděje maří dlouhodobě. Krvavému pátku předcházel čtvrtek, kdy přišli podle policejní statistiky o život další čtyři lidé a minulou sobotu jich zemřelo pět. Celkově potom od počátku měsíce do pátku přišlo o život nejméně 30 lidí – tedy stejně jako za celý leden a jen o osm méně než loni v červnu.