Štěch se obává, že OSVČ v roli zaměstnanců naruší důchodový systém

Události, komentáře: Podnikatelé, zaměstnanci a stát (zdroj: ČT24)

Ačkoli se předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) omluvil živnostníkům, kterých se mohla dotknout jeho slova o potřebě zvýšit jim odvody kvůli tzv. švarcsystému, trvá na tom, že problém existuje. S odkazem na informace odborů řekl v Událostech, komentářích, že jsou někteří lidé nuceni pracovat jako osoby samostatně výdělečně činné svými zaměstnavateli. To však podle něj ohrožuje důchodový systém i zdravotnictví. Podle místopředsedkyně opoziční ODS Alexandry Udženije by ale spíše pomohlo snížit sociální pojištění.

Milan Štěch řekl ve čtvrtek v projevu k delegátům sjezdu odborového svazu Kovo, že by bylo na místě zvýšit odvodové podmínky OSVČ na úroveň zaměstnanců. To by podle něj mohlo pomoci zaplnit volná pracovní místa. Za problém považuje, že někteří podnikatelé jsou samostatně činnými osobami pouze formálně, k čemu má prý důkazy od odborů.

„Mají důkazy, že někteří zaměstnavatelé nutí své zaměstnance, aby se stali osobami samostatně výdělečně činnými a měli nižší odvodové náklady,“ poukázal. Obává se, že by taková praxe mohla destabilizovat důchodový systém i zdravotnictví, které spoléhají na odvody. „Pokud budou nastoleny spravedlivé podmínky, budou lidé zvažovat, jestli budou chtít být OSVČ a nemít zajištěný důchod,“ dodal Štěch.

Předseda horní komory se vystavil ostré kritice, která zněla takřka jednohlasně z celé politické scény včetně jeho stranických kolegů – prozatímního šéfa ČSSD Milana Chovance a nového volebního lídra Lubomíra Zaorálka.

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija hovoří o „útoku na živostníky“. Považuje však Štěchovu myšlenku jen za vyvrcholení práce současné vlády, která podle ní „šikanuje živnostníky a podnikatele“. Odmítla přitom, že by OSVČ platili státu méně než zaměstnanci, kteří přitom na rozdíl od podnikatelů mají i nárok na dovolenou či nemocenskou od čtvrtého a nikoli až patnáctého dne.

Pokud je Štěch přesvědčen, že zaměstnavatelé nutí pracovníky, aby formálně figurovali jako samostatně výdělečně činné osoby, měl by k tomu stát přistoupit jinak, je přesvědčena politička opoziční strany. „Jediné, co pomůže podnikatelům, je snížit jim odvody na sociální pojištění, které platí na zaměstnance. Ty jsou v rámci OECD v ČR jedny z nejvyšších,“ poukázala.

I místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jaroslav Klaška z koaliční KDU-ČSL míní, že by bylo snížení odvodů pro zaměstnance na místě. Současně ale zdůraznil: „Bude nutné pobavit se o důchodové reformě – jakým způsobem plnit důchodový účet.“

Štěch přitom upozornil, že problémy s důchodovým účtem byly již v minulosti. Udženija však vládě vyčetla, že „v rámci důchodové reformy neudělala vůbec nic“.

Ačkoli Milan Štěch upozornil, že to, o čem hovořil v projevu k odborářům, není žádný skutečný návrh, ale jen téma k diskusi, začala se vzápětí přetřásat i jeho politická budoucnost. Předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček se chce sejít s předsedy politických stran zastoupených v Senátu, kterým navrhne, aby se zvážilo jednání o odvolání Štěcha z funkce.