Vyšetřování exžalobce Libora Grygárka je po čtyřech letech u konce

Olomoučtí státní zástupci ukončili po čtyřech letech vyšetřování bývalého žalobce Libora Grygárka. Výsledek zatím komentovat nemohou, se spisem se nejprve seznámí obviněný. Grygárek je od roku 2013 stíhán kvůli zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s lobbistou Romanem Janouškem. Grygárek obvinění už dříve odmítl jako nepodložené.

„Mohu potvrdit, že v této věci bylo skončeno vyšetřování. Nyní dostane obhajoba prostor k tomu, aby nastudovala spisový materiál, případně aby učinila důkazní návrhy,“ řekl ČT Pavel Komár z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Dodal, že spis je rozsáhlý, obviněný se jím může zabývat až několik týdnů. Podle státního zástupce Komára hrozí Grygárkovi v případě prokázání viny až pět let vězení nebo zákaz činnosti.

Libor Grygárek je od prosince 2013 obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s lobbistou Romanem Janouškem. Trestní stíhání souvisí s jeho funkcí náměstka na Vrchním státním zastupitelství v Praze, kde působil v letech 2008 až 2012.

Podle žalobců tehdy nedal pokyn k řádnému objasnění případu údajného praní špinavých peněz, které se mělo týkat právě Janouška. Podle žalobců tak Grygárek postupoval záměrně kvůli osobnímu a přátelskému vztahu k Janouškovi.

Podnikateli Janouškovi, o jehož spojení s Grygárkem opakovaně psala média, před lety zablokovala konta ve Švýcarsku tamní prokuratura. Kvůli podezření na praní špinavých peněz vyšetřovala pohyby peněz v celkové výši dvou miliard korun. S žádostí o právní pomoc se obrátila i na české žalobce. V roce 2010 však Švýcaři případ odložili. Koncem roku 2011 vyšlo najevo, že Grygárek jednal s Janouškem v době, kdy pražské vrchní státní zastupitelství řešilo pět případů, které se Janouška týkaly.

Olomoučtí žalobci v minulosti uvedli, že při vyšetřování museli počkat na právní pomoc ze Švýcarska, kterou dostávali nadvakrát. Grygárek ale tvrdí, že se ho dokumenty netýkají.

Podle dřívější tiskové zprávy olomouckých žalobců je trestní stíhání spojeno s kauzou bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové. Z rozsáhlého spisu dosud vzešlo několik případů.