Kuřáci obsadili zahrádky. Obavy z úbytku zákazníků vyvolává zima a déšť

První víkend s protikuřáckým zákonem přinesl obsypané zahrádky u restaurací. Ukázal to průzkum ČTK v řadě krajů. Pohostinství se mnohdy obávají toho, že se zákaz kouření projeví na počtu zákazníků až s poklesem teplot. Někteří podnikatelé se pak bojí, aby lidé neutíkali bez placení, když si půjdou zapálit.

Zákaz kouření v restauracích a hospodách přesunul kuřáky na venkovní zahrádky a před hospody. „Všichni nadávají, máme s tím moc práce, protože hospoda zeje prázdnotou a všichni sedí na zahrádce a kouří tam a číšníci se při jejich obsluze proběhnou,“ řekl ČTK například majitel restaurace La Rocket na pardubickém nádraží Dalibor Kříž.

Kuřáci obsadili také zahrádku Hotelu U Beránka v Náchodě, kde se do konce května mohlo kouřit v Dannyho kavárně. „V kavárně, kde se kouřilo, nyní nikdo není. Všichni jsou na zahrádce,“ řekl ředitel hotelu Pavel Rys, který nechtěl odhadovat, zda bude mít nový zákon dopad na tržby. Rys nezaznamenal, že by lidé na zákaz kouření nadávali. „Vzali to tak, jak to je, my jsme si to nevymysleli,“ řekl Rys.

V některých případech znamenal přesun kuřáků na zahrádky i změnu složení hostů. „Máme tam čtyři stoly, kam si často chodívaly sednout rodiny s dětmi. Teď ovšem ta místa zaberou kuřáci a vydrží tam i několik hodin,“ řekl majitel hotelu U Raušů ve Velké Bíteši Jiří Rauš.

Předzahrádka byla plná kuřáků i v pohostinství ve Drahonicích na Strakonicku. Ale jen, když je hezky. „Když bude pršet, tak budou doma: nemáme to zastřešené, není šance, nikdo chodit nebude,“ uvedla provozovatelka pohostinství Blanka Řehořová.

Hrozba, že zůstanou kuřáci doma. Odpověď dá hlavně podzim a zima

Kuřáci, kteří tvoří 95 procent zákazníků nádražní restaurace v Protivíně na Písecku, už hrozí majiteli, že kvůli zákazu kouření přestanou chodit. „Všichni jsou hodně naštvaní a zatím to dodržují bez kolizí, ale léto není úplně vypovídající: obávám se podzimu, že budeme nuceni zavřít pro klesající zájem. Všichni mi vyhrožují, že přestanou chodit, že radši budou pít někde doma v garáži, kde si budou moci zapálit,“ řekl majitel protivínské nádražní restaurace Jan Belák.

I spolumajitelka českobudějovické kavárny Café au Chat Noir Pavlína Tesková soudí, že o tržbách rozhodne zima. Již před časem zde z vlastní vůle zkusili kouření zakázat. „Ale po dvou dnech jsme to pustili, protože nebyly kšefty. Už jsme nechtěli být v kouři, ale naši hosté jsou zvyklí, že se tu kouřilo. Přestali chodit,“ řekla ČTK Tesková. Je ráda, že nebude 15 hodin v zakouřeném prostředí, zároveň se bojí nižších tržeb.

V českobudějovickém hostinci U Tří sedláků zase nečekali až na konec května a již dva měsíce se u nich nekouří, protože majitelé chtěli, aby si lidé na zákaz postupně zvykli. „Učí se. Je dobře, že je protikuřácký zákon. Nejdřív klientela trošku opadla, ale už chodí noví lidé, víc rodiny s dětmi a líbí se jim to. Najdou se někteří kuřáci, ale chodí ven,“ řekla servírka Nikol Adamková.

Někteří podnikatelé se bojí, že lidé si budou chodit zakouřit ven před podnik a poté se již nevrátí zpátky a odejdou bez placení. Například mladoboleslavský music bar Café Slunce nechal postavit speciální klec, do které si kuřáci budou moci chodit zakouřit. Majitel restaurace tím zamezí právě možnému utíkání hostů bez zaplacení.

Provozovatelům zároveň mnohdy vadí zmařené investice do odvětrávání či klimatizací. Provozovatelka mladoboleslavské restaurace Plzeňský Šenk Jarka Havránková v nedávné době investovala do oddělení prostorů na kuřácké a nekuřácké. „Stálo to několik stovek tisíc a nikdo nám je už nevrátí,“ řekla Havránková. Zákaz kouření podle ní popírá prvky demokracie.

Stížnosti na hluk v „obvyklých mezích“

Nový zákaz kouření v pohostinství pak může kromě jiného znamenat více práce pro městskou policii. Strážníci v Jihlavě například řešili o víkendu sedm stížností na hluk v nočních hodinách před restaurací.

Městská policie takovou situaci řeší domluvou. „Pokutu lze udělit, pokud se někdo dopouští protiprávního jednání. Pokud někdo stojí před hospodou a povídá si tam, tak je to složitě řešitelné v blokovém řízení. Ty stížnosti přicházejí často i na normálně probíhající hovory před hospodami,“ řekl zástupce ředitele jihlavské městské policie Stanislav Maštera. Dodal, že se obává, že podobných stížností bude kvůli zákazu kouření přibývat. „Je to celkem složitá situace v souvislosti s tímto zákonem,“ uvedl.

Hradecká policie žádné vážné komplikace v souvislosti se zákazem kouření nezaznamenala. „Pouze jeden host si v noci ze středy na čtvrtek na naší lince stěžoval, že před restaurací jsou nedopalky, a ať to přijedeme uklidit,“ řekla mluvčí strážníků Eva Kněžourová.

Podle strážníků z Ústí nad Labem jsou stížnosti na venkovní hluk v obvyklých mezích. „Jak je teplo, lidé mají otevřená okna a slyší tak venku i běžný hovor. Větší počet telefonátů kvůli rušení nočního klidu je v tomto období normální,“ řekl jeden ze strážníků. Pokuty už naopak rozdávala městská policie za kouření na zastávkách, které se rovněž zpřísnilo. „Za tento přestupek jsme uložili dvanáct pokut a v kontrolách zastávek budeme pokračovat,“ uvedl mluvčí ústeckých strážníků Jan Novotný.

Zákaz kouření platí ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin. Norma zavedla také zákaz užívání elektronických cigaret v nemocnicích, školách či nákupních centrech nebo prodej cigaret v automatech. Skupina senátorů v březnu navrhla Ústavnímu soudu zrušení zákazu kouření v restauracích nebo prodeje alkoholu z automatů. Takzvaný protikuřácký zákon podle skupiny senátorů nepřípustným způsobem zasahuje do svobody občanů.

Za porušení zákazu ve vnitřních veřejných prostorách hrozí kuřákovi pokuta až pět tisíc korun. Firmy a podnikatelé mohou být potrestáni až dvoumilionovou pokutou a zákazem činnosti až na dva roky, u provozovatelů se ale sankce začnou ukládat až na konci srpna.