Prezidentův zdravotní stav je setrvalý, ujišťují lékaři během cesty rozpálenou jižní Moravou

Události: Cesta Miloše Zemana Jihomoravským krajem (zdroj: ČT24)

Prezident pokračuje v návštěvě jižní Moravy. A to i diskusemi na náměstích, když jsou venku tropické teploty. Lékaři, kteří se o něj starali, doporučili Miloši Zemanovi také relaxovat. Nabitý program přiznává i hradní tým. Dodává však, že zdravotní stav hlavy státu je setrvalý. Kancléř připouští jen menší úpravy nadcházející cesty do Vietnamu a Kazachstánu.

V pondělí, během prvního dne návštěvy jižní Moravy, absolvoval prezident akce na čtyřech různých místech v Brně a Ivančicích. Nejbližší tým mu pomáhá vystupovat z auta i přicházet do jednacích sálů nebo na podia. Třeba v Hodoníně byl diskusní prostor připravený tak, aby na řečníky nesvítilo slunce, a schody nahradila rampa.

Ve vedru jen v košili

„Zdravotní stav pana prezidenta je setrvalý, krom neuropatie a občasných problémů s pohybovým ústrojím,“ uvedl kancléř Vratislav Mynář. Ve středu navštíví Miloš Zeman Brno a Kuřim. Jak ale hradní protokol upozorňuje, změna programu se nevylučuje. Upravuje se i etiketa. Na setkání v Ivančicích si prezident kvůli tropickým teplotám odložil sako.

Prezident už kolem sebe nemá lékařské konsilium, to se před časem rozpadlo. Ti, kteří se o něj starají, ale naznačili, že potřebuje odpočívat. Prezident se z třídenní návštěvy Jihomoravského kraje vrací ve středu odpoledne. Dlouho se však na Hradě nezdrží, protože hned v pondělí ho čeká další cesta, tentokrát do zahraničí.

Následuje Vietnam a Kazachstán

Tři dny stráví prezident ve Vietnamu, další pak v Kazachstánu. „Snažíme se to alespoň malinko zmírnit tím, že veškeré akce, kterými budou třeba bilaterární jednání s prezidentem Kazachstánu a Kyrgyzstánu, budou v hotelích, tak aby ty přesuny byly co nejmenší,“ sdělil Mynář.

Do Prahy se prezident vrátí 10. června. Už druhý den má naplánovanou návštěvu Jihočeského kraje. Tam má Miloš Zeman se svým týmem strávit tři dny. A v červnu stihne ještě navštívit Vysočinu. Právě tam pak stráví část své letní dovolené. V srpnu plánuje odpočinek v Lánech. Od začátku roku byl Miloš Zeman třikrát v cizině a má za sebou šest návštěv krajů.