Stříleli do vzduchu a děsili lidi. Konvička ani nikdo další potrestán nebude, píše Právo

Protiislámský aktivista Martin Konvička ani nikdo z dalších lidí, kteří loni v srpnu způsobili paniku a zmatek na rušném Staroměstském náměstí v Praze, nebudou za organizaci této akce potrestáni. Nejprve se událostí zabývala policie a šetřila ji pro podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy nebo výtržnictví. Případ předala do přestupkového řízení pražskému magistrátu a nyní je zřejmé, že ani úředníci nečiní nikoho z organizátorů a účastníků zodpovědnými. Informovalo o tom Právo.

Odpoledne 21. srpna přijel Martin Konvička na náměstí ve vojenském džípu s lidmi převlečenými za bojovníky Islámského státu. Vykřikovali hesla jako „Alláhu akbar“ a z maket samopalů stříleli do vzduchu slepými náboji.

Jeden z restauratérů tehdy zveřejnil video ze své provozovny, kde je vidět, jak přes ni turisté v panice prchají, přičemž padají přes židle a rozbíjejí nádobí. „Úředník magistrátu spolu s policií pak akci oznámenou jako divadelní představení předčasně ukončil,“ připomíná Právo.

Jediným pokáraným je řidič

Jejich jednání prověřovala policie i úředníci. Nyní je jasné, že věc pro ně skončí bez trestu. Jediným pokáraným je řidič Konvičkova auta, které vjelo bez povolení na pěší zónu a zůstalo stát na místě mimo vyhrazené parkoviště. Úředníci pražského magistrátu mu koncem dubna udělili pokutu. Deníku Právo to v těchto dnech potvrdil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Mluvčí upřesnil, že se samotným Konvičkou se žádné řízení nevedlo, protože neřídil. Záležitost je tak pro magistrát vyřízená, stejně jako pro pražskou policii, na kterou se obrátilo několik lidí, kteří si stěžovali na to, že při akci utrpěli šok.

Věc nejprve prověřovala pražská policie pro podezření z šíření poplašné zprávy. Později možný trestný čin překvalifikovala na výtržnictví. „Nepodařilo se prokázat, že by se některý z účastníků dopustil trestného činu,“ oznámil pak v únoru 2017 mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Nikdo nebyl pohoršen, uvedla mluvčí

Policisté případ předali do přestupkového řízení na Městský úřad Prahy 1. Tamní mluvčí Veronika Blažková Právu řekla, že policie jim předala oznámení na šest lidí. Ve dvou případech šlo o dopravní přestupky a ty pak dál vyřizoval magistrát. Úředníci z Prahy 1 řešili zbývající možné „přestupky proti veřejnému pořádku spočívající ve vzbuzení veřejného pohoršení, případně přestupek na úseku zbraní a střel spočívající ve střelbě“.

Obě řízení nakonec v březnu bez potrestání odložili. Veronika Blažková to vysvětlila tak, že vyslechnutí svědci sice uvedli, že na místě vznikla panika a měli strach. Nikdo z nich ale neuvedl, že byl výstupem přímo pohoršen.

„Tudíž nelze jednání posoudit jako přestupek ,vzbuzení veřejného pohoršení‘. Je třeba zdůraznit, že ustálená judikatura se opakovaně vyjadřuje, že svoboda projevu se musí vztahovat i na shromáždění, která mohou urážet, šokovat či rozhořčovat,“ dodala. Také použitím zbraní se pořadatelé podle ní ničeho nedopustili, protože vše předem konzultovali s policií i magistrátem a těsně před akcí jim policie všechny zbraně zkontrolovala.

„V té souvislosti nelze účastníkům shromáždění přisuzovat ani zavinění přestupku z nedbalosti, neboť jednali v dobré víře s vědomím přítomných dozorujících orgánů shromáždění,“ cituje mluvčí deník Právo.