Česko proti islamistům: Posílá vojenské policisty do Iráku

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Samozvaný Islámský stát přichází o svá území, navíc do koalice bojující proti IS minulý týden vstoupilo jako celek NATO. Česká republika v létě pošle skupinu zhruba patnácti vojenských policistů do Bagdádu, aby pomohli s výcvikem tamních policistů. V budoucnu by v Iráku mohlo působit dalších až 150 českých vojáků.

V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Nyní v Iráku působí 47 českých vojáků.

„Vzhledem k velikosti naší armády jsme ve srovnání s dalšími zeměmi na špici aktivity. České letouny 159, které koupila irácká armáda, jsou zapojeny do bitvy o Mosul a mají za sebou stovku bojových akcí. Mosul už zbývá dobýt z jedné desetiny. Je to možná nejtěžší desetina, ale vývoj je slibný,“ poznamenal Stropnický.

Odminování Iráku

Aliance se nyní přímo do bojů proti islamistům nezapojí, protože bojové kapacity stávající koalice jsou dostatečné, uvedl v pořadu předseda Vojenského výboru NATO, armádní generál Petr Pavel. 

„NATO má zkušenosti a dobrou pověst v budování obranyschopností jednotlivých států. V případě Iráku a sousedních zemí můžeme pomoci při výcviku, v budování institucí, materiálním vybavením, tak, aby se státy s případným problémem na svém území vypořádaly vlastními silami,“ poznamenal Pavel. V příštích měsících pomůže NATO Iráku například s odminováním oblastí nebo přípravou leteckého personálu. 

Generál Pavel je přesvědčen, že s blížící se fyzickou porážkou takzvaného Islámského státu, který ztrácí svá teritoria, se změní charakter boje proti terorismu. „Musí zahrnout i ostatní teroristické skupiny a musí se soustředit i na nevojenská opatření: zajistit bezpečnost a rozvoj,“ řekl. Do dlouhodobého plánu by se měly podle Pavla zapojit i země jako Saúdská Arábie či Rusko.

Území Islámského státu
Zdroj: ČT24

Islámský stát vyhlásili sunnitští islamisté v červnu 2014, v současné době ovládá část území Iráku a Sýrie o rozloze zhruba 65 tisíc kilometrů čtverečních. Během tří let přišel o podstatnou část svého teritoria. Zatímco v roce 2014 ovládal území o rozloze zhruba 91 tisíc kilometrů čtverečních, o rok později se oblast zmenšila o 14 procent. Pro srovnání: Rozloha České republiky je 78,8 tisíce kilometrů čtverečních.

Afghánistán: Snížila se úmrtnost dětí

„Nevyvážíme evropský styl života, tato chyba se neopakuje. Strategie je založená na maximální pomoci místním silám, aby tamní vlády a úřady byly schopny zemi spravovat,“ podotkl ministr Stropnický. 

S generálem Pavlem se shodli, že změna potrvá dlouho a bude generační. I když některá zlepšení se například v Afghánistánu, kde operují mezinárodní síly zhruba patnáct let, projevují. „Snížila se dětská úmrtnost, více se do života zapojují ženy, je daleko víc dívek, které mohou studovat,“ vyjmenoval ministr. 

Armádní zahraniční mise
Zdroj: ČT24