Vláda chce penzistům snížit doplatky na léky a upravit valorizaci penzí

Události: Rada seniorů chce vyšší důchody i dostupnější bydlení (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka by chtěl ještě do voleb stihnout prosadit změny v systému valorizací důchodů. Řekl to na sjezdu Rady seniorů. Návrh, který už prošel sněmovnou, počítá s tím, že by se důchody zvyšovaly podle poloviny růstu mezd místo současné třetiny a podle speciální seniorské inflace. Vedle toho chce premiér prosadit i nižší stropy na doplatky za léky. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš zase mluvil o nutnosti zavést v Česku minimální garantovaný důchod.

Ochranný limit, nad který jsou lidé v současnosti osvobozeni od platby doplatků na léky, je rozdělený podle věkových kategorií. Senioři nad 65 let ročně za léky na doplatcích utratí maximálně 2500 korun, další přeplatky jim zpětně vrací zdravotní pojišťovna. Tentýž limit je nastavený i u osob mladších osmnácti let.

Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky by ale v případě penzistů měla vláda ještě do konce volebního období prosadit změnu, která ochrannou hranici výrazně sníží. Stále početnější skupina pojištěnců by se navíc měla rozdělit. 

„Senioři do 69 let by neplatili za léky více než tisíc korun ročně a lidé nad 70 let více než 500 korun ročně. To jsou ochranné limity léků na recept. Myslím, že bychom do konce volebního období mohli tuto legislativní změnu schválit,“ uvedl předseda ČSSD na sjezdu Rady seniorů.

Výpočet valorizace bude výhodnější

Změny se očekávají i v systému valorizace penzí. Důchody by se měly zvedat o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen zboží, které pořizují senioři. Nový výpočet s mírou inflace zohledňující výhradně náklady důchodců by se využil v případě, pokud by byl pro penzisty výhodnější než výpočet zahrnující obecnou inflaci.

Podle propočtů ministerstva práce a sociálních věcí by ale změna umožnila zvýšit důchody v průměru až o víc než 500 korun měsíčně. Proměnu pravidel schválila sněmovna v půlce minulého měsíce, zabývat se jí bude Senát.

Průměrný starobní důchodů na konci roku – muži a ženy
Zdroj: ČSSZ

„Průměrný penzista musí vynakládat 80 procent svého důchodu na uspokojení základních životních potřeb. Máme tady ještě hodně co zlepšovat,“ řekl předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

Problém je podle něj i v tom, že se zatím nepodařilo prosadit zákon o sociálním bydlení. Rada naopak vítá, že těsně před schválením je úprava zvyšování penzí.

Sobotka: Změnu ve valorizaci chceme prosadit do voleb (zdroj: ČT24)

Bude minimální garantovaný důchod?

Rada seniorů také požaduje, aby se zavedl takzvaný minimální starobní důchod na úrovni trojnásobku životního minima. Pro něj se na sjezdu seniorů vyslovil i ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Ty důchody jsou nízké, musíme mít minimální důchod,“ prohlásil. Podrobnosti o tom, jak by nejnižší garantovaná penze měla vypadat, ale nechtěl sdělit. Jeho hnutí je prý představí v předvolební kampani.

„Je to na reformu systému penzí. A pokud toto neuděláme a budeme jen tak nahodile přidávat, tak ten systém prostě zkrachuje,“ upozorňuje expertka ODS pro sociální oblast Lenka Kohoutová.

Možnost zavedení minimální penze zkoumala před dvěma lety důchodová komise. Podle ní by byl garantovaný důchod ochranou před pádem do chudoby, která hrozí v Česku osmi procentům seniorů.  

Podle dřívějších představ komise by minimální důchod mohl činit 8500 korun. Pokud by lidé měli penzi nižší, do této částky by se jim doplácela. Ročně by to stálo z rozpočtu zhruba o 4,7 miliardy navíc. Dorovnání do 9000 korun by zvedlo výdaje o 6,2 miliardy. 

Domovy pro seniory na jižní Moravě jsou plné
Zdroj: ČT24/Luboš Pavlíček

Proti zavedení minimálních penzí se staví odbory. „Dostávali by je ti, co neplatili, nebyli solidární s rodiči a prarodiči. Nevidím důvod, proč by s nimi měli být solidární ostatní a měli by jim garantovat vyšší důchod,“ uvedl na sjezdu předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. 

Před zavedením minimálního důchodu varoval i šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). Podle něj by nezbyly peníze na dostatečné zvyšování penzí pro ostatní seniory, výdaje na minimální penzi by prostředky odčerpávaly. 

  • Počet lidí pobírajících starobní důchod: 2 395 382 (ke konci roku 2016)
  • Počet žen: 1 467 681
  • Počet mužů: 927 701
  • Průměrný důchod: 11 784 korun (březen 2017)
  • Nejvyšší průměrný důchod pobírají lidé v Praze: 12 243 korun
  • Nejnižší průměrné důchody mají lidé v Olomouckém kraji: 11 111 korun
  • Zdroj: ČSSZ