Silnice pod sněhem, stromy na kolejích, domácnosti bez proudu

Události: Sníh a déšť trápí Česko (zdroj: ČT24)

V Jihočeském kraji zůstávají po sněhové kalamitě bez elektřiny desítky domácností, přes den jich bylo až 20 000. Příčinou jsou pády stromů a větví. Na silnicích v Jihočeském kraji byl během dne vyhlášený i kalamitní stav. Kvůli hustému sněžení nastala dopravní kalamita také v Jeseníkách, kde se ale už situace zlepšila. Sněžení ustalo a většina silnic je už s opatrností sjízdných.

V průběhu soboty budou přeháňky ustávat, nejvyšší teploty se budou pohybovat od 9 do 13 stupňů Celsia. Neděle pak nabídne většinou jasno, nebo skoro jasno, postupně během dne budou mraky opět přibývat. Také v pondělí může být zprvu skoro jasno a polojasno, mraky budou ale postupně přibývat, večer čekáme déšť.
Vladimír Piskala
Meteorolog České televize

Silničáři museli v některých úsecích na jihu Čech zastavit ráno provoz, protože cesty byly neprůjezdné kvůli popadaným stromům a vyšší vrstvě sněhu, která ležela na komunikacích. Šlo například o silnici z Českého Krumlova do Černé v Pošumaví. Ta už je se zvýšenou opatrností sjízdná, ale pouze pro osobní auta. 

Podrobnosti o aktuální situaci na silnicích najdete na webu www.dopravniinfo.cz.

On-line přenos
Povodňová hrozba
23:24

On-line přenos pro tuto chvíli končí, situaci dodávek elektřiny a stav řek budeme i nadále sledovat.

23:23

V Teplicích nad Bečvou klesla hladina na hranici mezi třetím a druhým stupněm povodňové aktivity.

22:30
Česká televize

"Situace se mírně uklidnila," hlásil v pořadu Události, komentáře redaktor ČT Martin Laštůvka z Ústí na Přerovsku, kde Bečva a další dva potoky zaplavily fotbalové hřiště. Lidé v Ústí si stěžují, že město není chráněno žádnými protipovodňovými opatřeními, přestože problémy s velkou vodou mají opakovaně, dodal Laštůvka.

Stromy padaly i na šumavské železniční tratě, někde se doprava zastavila kvůli hrozbě pádu stromů. Na některé tratě proto po poledni vyjely vlaky sníženou rychlostí. Jinde byly úseky několik hodin neprůjezdné a musela být zavedena náhradní autobusová doprava.

Aktuální omezení na železnici je uvedeno na webu Českých drah. 

Desítky domácností v jižních Čechách jsou také stále bez proudu. Problémy jsou hlavně v obci Světlík na Českokrumlovsku. Distribuční společnost E.ON věří, že do sobotního rána budou všechna obytná místa opět připojena. „Bez dodávek by tak v sobotu měla zůstat pouze místa rekreačních lokalit nebo ještě jiná místa, která však nejsou trvale využívaná,“ oznámil mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Energetici opravují izolátory na elektrickém vedení u lokality Lojzovy Paseky u Frymburku na Českokrumlovsku
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Velmi komplikovaná byla ráno a dopoledne situace i v Jeseníkách, postupně se ale mění k lepšímu. „Situace se podstatně zklidnila. Momentálně jsou všechny silnice v okrese Jeseník sjízdné. V horských oblastech se zvýšenou opatrností, ale jsou tam už jen zbytky sněhové kaše. Ještě tam doděláváme nějakou údržbu,“ uvedl dispečer správy silnic.

Husté sněžení zasáhlo Jesenicko a část sousedního Šumperska časně ráno a ustalo dopoledne poté, co se v horských okresech oteplilo. „Tady dole to teď přešlo do drobného mrholení z nízké oblačnosti,“ podotkl dispečer.

Na Jesenicku a Šumpersku od noci napadlo zruba deset centimetrů sněhu. Na Jesenicku se sníh ráno držel na vozovkách i v nižších polohách od 200 metrů. Problémy měly kamiony a osobní auta na letních pneumatikách, nákladní auta v kopcích stála. Silničáři měli v terénu veškerou techniku, i tak byla údržba složitá. 

Komplikace v dopravě způsobily také stromy, které pod tíhou mokrého sněhu spadly na silnice. „Postupně byly odstraněny a situace se začíná vracet do běžných kolejí,“ sdělil dispečer. 

Silnice z Trhových Svin do Besednice v Jihočeském kraji
Zdroj: ČTK/Petr Skřivánek

Na Vysočině nemohly ráno kvůli novému sněhu vyjet kamiony a autobusy na některé úseky, největší problémy působil sníh na Jihlavsku a na Žďársku. Při dopravních nehodách byli zraněni tři lidé. Hasiči zasahovali na víc než 30 místech, nejvíc spadlých stromů odklízeli na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku, byly kvůli nim neprůjezdné některé silnice. V poledne se ale situace v kraji uklidnila.

Sníh působil řidičům problémy i v horských oblastech Královéhradeckého, Pardubického a Plzeňského kraje.