V Česku skončila opatření kvůli ptačí chřipce. Obchod s drůbeží by se mohl uvolnit

Ptačí chřipka v Česku po téměř pěti měsících nejspíš konečně ustupuje. Poslední ochranná pásma zrušili veterináři i v Poseči na Karlovarsku. Od začátku roku veterináři kvůli možné nákaze utratili téměř sto tisíc ptáků. Ministerstvo zemědělství stále přijímá žádosti o náhrady spojené s epidemií.

Nákazová situace je už od konce března klidná. „Nemůžeme ale mluvit o definitivním konci, protože příroda je opravdu mocná. Nemůžeme vědět, zda nějaký volně žijící druh ptáka nám tuto nákazu někde zase nedokáže rozšířit,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V jiných evropských státech se zatím ohniska stále objevují. Například v Německu jich přibylo za poslední měsíc osm, ve Francii patnáct, v Maďarsku šest.

Poslední české ohnisko ale bylo vyhlášeno 22. března v Poseči a veterináři už ho zrušili. Nyní doufají, že na konci června budou moci předložit Světové organizaci pro zdraví zvířat prohlášení potvrzující, že se ptačí chřipka na našem území už nevyskytuje. 

Česko chce zrušit omezení obchodu

Česko by tak znovu mohlo získat status, že je prosté nákazy. „Jeho obnovení je důležité pro uvolnění omezeného obchodování s drůbeží a drůbežími produkty se třetími zeměmi,“ dodal Vorlíček. Kvůli výskytu nemoci omezily některé státy dovoz českého drůbežího masa i produktů z něj. Jde například o Rusko, Ukrajinu, Hongkong, Izrael, Mexiko, Bělorusko a Irák.

Choroba se na území Česka letos vyskytla zhruba po deseti letech. Zatímco v roce 2007 byla na malé části státu, letos se rozšířila po celém. Od začátku roku se objevilo 39 ohnisek ptačí chřipky. Veterináři postupně zlikvidovali 98 tisíc kusů drůbeže a 114 tisíc vajec. Dalších 5000 opeřenců kvůli chorobě uhynulo.

Poškození chovatelé mohou ministerstvo zemědělství stále požádat o náhradu škody. Jurečka na všechny apeluje, aby tak učinili co nejdříve. Žádost totiž mohou podat nejpozději do 6 týdnů po usmrcení zvířat.