Nejvyšší soud zamítl Kramného dovolání, advokátka chce podat ústavní stížnost

Nejvyšší soud zamítl dovolání Petra Kramného, který byl za vraždu manželky a dcery v Egyptě potrestán 28 lety vězení. Kramného advokátka Jana Rejžková už dříve řekla, že v případě zamítnutí podá ústavní stížnost.

Kramný byl odsouzen za vraždu 36leté manželky a osmileté dcery, kterou spáchal v červenci 2013 na rodinné dovolené v Egyptě. Obžaloba vycházela z posudku expertů ostravského ústavu soudního lékařství, podle nichž Kramný svou ženu a dceru zabil elektrickým proudem.

Znalci Radek Matlach a Igor Fargaš ovšem v posudku obhajoby jako nejpravděpodobnější příčinu úmrtí uvedli otravu z jídla, byť možnost smrti po zásahu elektrickým proudem úplně nevyloučili.

Revizní posudek pak jako příčinu smrti určil jednoznačně zásah elektrickým proudem a znalec František Vorel řekl, že u některých závěrů znalců Matlacha a Fargaše to vypadá, že jde buď o základní neznalost, nebo úmyslné zkreslení. Krajské státní zastupitelství poté na základě závěrů tohoto revizního posudku podalo podnět policii, která nyní oba znalce obvinila.

Matlach se dostal do problémů i kvůli posudku v případu zdravotní sestry Věry Marešové. Posudek Matlacha a Jiřího Závodského další znalci vyvrátili a Marešová byla osvobozena. Závěry označili znalci za diletantskou interpretaci a způsob provedení pitvy nazvali nezájmem nebo lajdáctvím. Kvůli posudku v této kauze soud Matlacha i Závodského vyškrtl ze seznamu znalců.

Kramného advokátka chce podat ústavní stížnost. „Já ani klient proto rozhodnutí nebereme jako prohru. Nejvyšší soud většinu dovolání zamítá. Na to má právo. Ústavní soud zase už řadu jiných rozhodnutí zrušil,“ řekla. Text ústavní stížnosti už připravuje a na podání má dva měsíce.