O Velikonocích zemřelo na silnicích šest lidí. Za desetinou nehod byl alkohol

Události ČT: Velikonoční kontroly na silnicích (zdroj: ČT24)

O prodlouženém velikonočním víkendu zemřelo na českých silnicích šest lidí. Je to o jednu oběť méně než loni. Vyplývá to z předběžných policejních statistik. Nejtragičtějším dnem letošních Velikonoc byla sobota, kdy si nehody vyžádaly tři mrtvé.

Policisté během posledních dnů zkontrolovali několik tisíc řidičů. V rámci bezpečnostní akce, která se o Velikonocích koná pravidelně, se zaměřili hlavně na to, jestli lidé za volantem nejsou opilí nebo pod vlivem drog. K rizikovým obdobím ale Velikonoce patří i proto, že na silnice vyjíždí takzvaní sváteční řidiči.

Na řidiče podle policie působí už jen to, že jsou hlídky vidět.

Například v Chrášťanech u Prahy jen během pondělního dopoledne prověřili policisté kolem osmdesáti řidičů. Obdobné kontroly byly během svátků na stovkách míst po celé republice. 

Do terénu vyrazila v pondělí ráno i hlídka v Ostravě Hrabové. Ještě během dopoledne se ale policisté museli přesunout k vážné nehodě do Vratimova. Řidič osobního auta tam zřejmě nedal přednost a srazil motorkáře. Ten skončil v nemocnici. Alkohol při nehodě podle policie roli nehrál. 

V jiných případech však ano. Právě kvůli alkoholu se v Česku během prvních tří velikonočních dnů stala zhruba desetina nehod.

Policie připravila na Velikonoce zvýšený počet hlídek. Nasazeno bylo více než 3000 policistů, což je zhruba trojnásobek proti běžnému víkendovému stavu. Loni policisté během podobné akce zkontrolovali zhruba 50 tisíc vozidel a zjistili asi 10 tisíc přestupků.

„Očekávám, že letos to číslo bude podobné,“ řekl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Od roku 2000 byl dosud nejtragičtější velikonoční víkend v roce 2003, kdy zemřelo při nehodách 25 lidí. Naopak v letech 2011 a 2013 zaznamenali policisté shodně tři oběti.

Rušný víkend měli i záchranáři

Napilno měli o velikonočním víkendu i záchranáři. Například ve Středočeském kraji ošetřovali řadu zraněných při dopravních nehodách. Mezi nejvážnější nehody patří čelní střet dvou osobních aut u obce Mezno na Benešovsku.

Záchranáři ošetřili dvě ženy, obě byly při vědomí. Jedna z nich utrpěla středně těžká poranění a vrtulník ji přepravil do střešovické nemocnice. Druhá žena cestovala s miminkem, byla převezena do Tábora s lehkými zraněními. Dítě podle ní zranění neutrpělo, i tak ho záchranáři převezli s matkou do nemocnice na další vyšetření.